Sigurnost i bezbednost

Samopouzdanje koje osećate pri vožnji S-MAX-a temelji se na aktivnim i pasivnim sigurnosnim karakteristikama koje sa kombinuju u potpuni sveobuhvatan sistem. Od sklopivog stuba upravljača, kako bi sprečili ozlede, do pametne tehnologije koja sprječava vraćanje unazad za vreme kretanja na uzbrdici, S-MAX je projektovan za bezbednost Vas i Vaše porodice na prvom mestu.


Inteligenti zaštitni sistem (IPS)

Budući da je S-MAX osvojio najviših 5 zvezdica na Euro NCAP testovima za bezbednost odraslih putnika, nadvladavajući svaki drugi automobil u svojoj klasi, znate da je to automobil koji bezbednost shvata ozbiljno.

Pružajući najnoviju  zaštitnu tehnologiju za vozača i putnika, ključni element u našem pasivnom sigurnosnom paketu je IPS. To uključuje sledeće napredne sisteme, spremne da uskoče u akciju u deliću sekunde:

• Kruti čelični sigurnosni kavez koji "radi" sa gredama u vratima za bočne udare, kako bi smanjili uticaj sudara
• Vazdušni jastuci za ukupnu zaštitu, uključujući i vozača i suvozača, kao i prednji vazdušni jastuci za bočni sudar, zajedno s prednjim i zadnjim vazdušnim zavesama sa strane koje iskaču iz krova u predelu glave, plus  vazdušni jastuk za kolena vozača
• Sigurnosni pojase na tri tačke sa zatezačima i uvlakačima na prednjim sedištima
• Sigurnosni pojasevi podesivi po visini za prednja sedišta
• Sistem za podsećanje o vezanju sigurnosnog pojasa
• Napredni sklopivi stub upravljača i uvlačeće pedale koje se uvlače daleko od vozača i smanjuju ozlede u slučaju udara - Pedal Intrusion Prevention System (PIPS)
• Napredni sistem za zaštitu vrata od povreda - pomoć da putnici napred izbegnu povredu kičme od naglog pokreta glave
• Prekidač za isključivanje suvozačevog jastuka - Distributer da odluči
• ISOFIX kopče za dečije sedište na dva spoljna sedišta pozadi*.

* Napomena: dečije sedište nikada ne bi trebalo da bude smešteno na prednjem suvozačevom sedištu ako je Ford vozilo opremljeno operativnim vazdušnim jastukom za suvozača. Najsigurnije mesto za decu je pravilno vezano dečije sedište na zadnjem sedištu

 

Pomoć pri parkiranju

Postoje dodatni prednji i zadnji parking senzori (opcija na LX, standard na Zetec, Titanium i Titanium S) koji čine manevrisanje sigurnijim i lakšim. Zvučno upozorenje Vam pomaže da odredite udaljenost između vozila i bilo koje prepreke iza ili ispred Vas, tako da imate potpuno poverenje i mir, posebno u uskim prostorima.

Dodaci aktivne bezbednosti

S-MAX dodaci aktivne bezbednosti pomaže da se obezbedi najsigurnije moguće okruženje za Vas i Vaše putnike. Ti dodaci uključuju:

Anti blokirajući kočioni sistem (ABS) kako bi se sprečila proklizavanja s elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD) za stabilnije kočenje.

Interaktivni sistem kontrole proklizavanja/zanošenja (ESP) i pomoć za bolje prianjanje (Traction Assist - TA),  koji prati rotaciju točkova, ugao upravljača, ugao skretanja i bočno kretanje. Ukoliko senzori otkriju da bilo napred ili pozadi točak klizi, ugrađen računar menja snagu motora i aktivira kočnice na pojedinačnim točkovima. To ih drži pod kontrolom i pomaže da se vozilo drži stabilno. Pomoć pri kočenju (EBA) je tu da obezbedi punu silu kočenja koja je na raspolaganju kad god je potrebno, pomažući da se skrati zaustavni put u slučaju nužde. Za upozorenje drugim vozačima, ako kočite snažno, svetla upozorenja o opasnosti automatski se pale.

Hill Start Assist (HSA) sprečava kotrljanje natrag prilikom kretanja na uzbrdici. Nakon otpuštanja papučice kočnice dok stojite, HSA drži točkove zakočenim, ostavljajući Vam dovoljno vremena za pomicanje noge s papučice kočnice na papučicu gasa bez vraćanja automobila unazad.(Dostupno kao deo Adaptive Cruise Control.)

(Opcionalno)Praćenje pritiska u pneumaticima s pojedinačnim senzorima u točkova koji proveravaju pritisak u pneumaticima, dajući tačne podatke o pritisku i upozoravaju pre nego što bilo koji gubitak pritiska postane problem (dodatna oprema).

Adaptivni tempomat (ACC) sa upozorenjem o situaciji ispred (Forward Alert - FA). Sa ACC-om možete automatski da zadržite odabranu udaljenost od automobila ispred. Ako automobil ispred uspori i smanji razmak i Vaša brzinu opadne. A kad se saobraćaj ubrza, Vi se automatski vraćate na Vašu brzinu vožnje. Istovremeno, FA prati udaljenost od vozila ispred. Ako vozite preblizu, zvuk upozorenja i trepereće svetlo će se aktivirati. ACC je jedino dostuipan uz pakete opreme Zetec, Titanium i Tianium S.(Opcionalno, uključuje Hill Start Assist (HSA) i Unique Sports Suspension sa CDC.)

 

 

Elektronska blokada motora (PATS)

Kada "padnete" na nešto privlačno kao što je S-MAX, želite da znate da će ostati siguran i bezbedan kada ga negde morate ostaviti. To je razlog zašto smo uključili toliko sigurnosnih dodataka. Brave su visoke sigurnosti, teškolomive i zaštičene sa ojačanim nosačima. A kao dodatna mera, tu je naš patentirani (PATS) imobilizator, koji isključuje motor dok se jedinstveno kodirani ključ ne stavi u bravu ili se prepozna od strane senzora. A što se tiče alarma, možete odabrati perimetrijski alarm na LX verziji, dok je Thatcham, kategorija 1 alarm sa zvučnim senzorom standard na Zetec, Titanium i Titanium S. Sa najvišom ocenom koju dodeljuje britansko osiguranje motornih vozila Repair Research Centre, S-MAX-ova kategorija 1 kombinuje auto alarm i imobilizator i ne samo da čini Vaše vozilo više sigurnim. Takođe, u nekim državama pomaže da se snize premije osiguranja. Ovaj alarm prati ako uljez pokuša da otvoriti prozore, poklopac motora ili prtljažnik. Takođe, štiti audio sistem, a koristi promenu zapremine za praćenje pokreta unutar vozila.

Dvostruko zaključavanje (opcija) s centralnim otvaranjem/zatvaranjem (standard) [lokalnim tržištima odrediti]

S-MAX-ova dvostruko zaključavajuća oprema znači da možete daljinski da zatvorite sve prozore, kao i da zaključate sva vrata. Dakle, ako uljez uđe kroz razbijen prozor, neće biti u mogućnosti da otključa vrata iznutra. Možete aktivirati dvostruko zaključavanje dvostrukim pritiskom na taster za zaključavanje na privesku za ključeve.

Takođe, možete i otvoriti sve prozore u Vašem S-MAX-u, pritiskom i držanjem 'unlock' dugmeta. Da ih zatvorite, jednostavno pritisnite i držite dugme "lock".

  

Bookmark & Share