Fotografije i multimedija

Unutrašnjost novog Mondea

U besprekorno redizajniranoj unutrašnjosti su centralna konzola sa otmenim oblinama i kvalitetni materijali, uključujući i pažljivo izabrane nove tkanine i obloge. Izvanredan kvalitet kreiran kroz precizne i elegantne završne radove, sa unutrašnjim LED osvetljenjem dopunjuju savremen ambijent. Kao dopunu još sofisticiranijeg izgleda kabine, možete da izaberete nadgrađene najmodernije sisteme za audio i navigaciju.


Savremen, koordinirani stil

Unapređeni materijali i najbolje tkanine, uključujući kožni tapacir za sedišta Alcantara® i Windsor, kreiraju opšti kompaktan osećaj stila i luksuza. Nove boje za obloge na sedištima Windsor – Dar Ebony i Medium Light Stone – unapređuju savremen izgled kabine i odslikavaju elegantnost unutrašnjosti.


Windsor koža – Medium Light Stone

Windsor koža u Dark Ebony boji

Unutrašnjost Medium Light Stone


 

Unutrašnja harmonija

Fordov kinetički dizajn ima uticaja na oblikovanje nove kabine isto koliko i na spoljašnjost. Od centralne konzole - centralne tačke u unutrašnjosti - dolazi kompaktniji, čistiji i privlačniji osećaj dizajna. Celi ambijent i pažnja posvećena detaljima čine da privlačnost bude koordinisanija. Od jednostavno ugrađenih mehanizama za otvaranje vrata do najsavremenijih detalja na okvirima za ventilaciju i prekidačima, sigurno ćete ceniti čvrstinu i eleganciju završnih radova.

Uz sve to, unutrašnjost može da bude dodatno uglađena da još više odgovori Vašem ukusu. Možete da izaberete teme iz Ford Individual programa da prilagodite Vaš novi Mondeo i da unapredite izgled kabine (isto tako, na raspolaganju su paketi Individual i za spoljašnjost).
 

Interfejs za komunikaciju između čoveka i mašine (Human Machine Interface - HMI) i Ford Convers+

Ovaj intuitivni digitalni komandni centar je standardna oprema u svim verzijama Mondea i sada je unapređen da Vam još više olakša celokupnu kontrolu nad velikim brojem sistema koji su u automobilu. Možete da izaberete između standardnog, unapređenog ili Ford Convers+ grupnog displeja, a svi imaju poboljšanu grafiku sa većom jasnošću i pružaju Vam osećaj kao da se nalazite u pilotskoj kabini.
 
Interfejsom HMI se upravlja sa dve prečke koje su postavljene na upravljač za audio i druga podešavnja na vozilu. Levom prečkom možete da pronađete i promenite radio stanice i pesme na CD-u, kao i da podesite jačinu zvuka. Desna prečka služi za kontrolu grupnog prikaza parametara na vozilu i odabir informacija na putnom kompjuteru. Kod grupnog prikaza Ford Convers+ desna prečka omogućava da listate kroz multimedijalne spiskove MultiMedia, da kontrolišete telefon, radio i CD uređaj. Takođe, ima i ugrađenu mogućnost za povezivanje sa iPod®, MP3 uređajima ili USB memorijom (standard uz Sony DAB i uz satelitsku navigaciju) tako da možete da kontrolišete Vaš muzički uređaj preko audio sistema u automobilu, dok se spiskovi za reprodukciju prikazuju na Convers+ displeju (tamo gde je navedeno).

Bluetooth®* sa glasovnom kontrolom – standard na svim Mondeo verzijama

Sada dok vozite možete bezbedno da uspostavite pozive sa Vašeg mobilnog telefona, bez potrebe da angažujete ruke, koristeći tehnologiju glasovne kontrole (Voice Control). Sistem Vam omogućava da kontrolišete mobilni telefon koji je kompatibilan sa Bluetooth®*, kao i audio sistem u vozilu, sistem za navigaciju sa ekranom osetljivim na dodir (Touchscreen) i sistem za kontrolu klimatizacije.

*Trgovačka marka i logo Bluetooth® su u vlasništvu Bluetooth SIG, Inc. i svako njihovo korišćenje od strane Ford Motor Company Limited i njenih srodnih kompanija je pod licencom. Druge trgovačke marke i imena su u nadležnosti njihovih vlasnika.

Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC) sa upozorenjem na rastojanje (Forward Alert - FA)

Sa ACC možete automatski da održavate izabrano odstojanje od vozila ispred Vas. Ako vozilo ispred Vas uspori ili smanji rastojanje, smanjiće se i Vaša brzina. A kada se saobraćaj ubrza, Vi ćete se automatski vratiti na prethodnu brzinu. Istovremeno, FA nadzire Vaše rastojanje od vozila ispred Vas i ako vozite preblizu aktiviraće se zvuk i svetlosni signal za upozorenje.

Prilagodljiv ograničivač brzine

Ovaj novi sistem, integrisan sa tempomatom, funkcioniše jednostavno – da održi prethodno određenu brzinu vozila. Ergonomski postavljen prekidač na upravljaču omogućava da podesite najveću brzinu i da se ne brinete da ćete je prekoračiti, što je posebno važno kada putujete kroz oblasti u kojima ima kamera koje mere brzinu vozila. Sistem možete bez razmišljanja da isključite ako otkažete ovu funkciju ili ako snažno pritisnete na pedalu gasa - kada iskrsne potreba.

Dvostruka elektronska automatska kontrola temperature (Dual Electronic Automatic Temperature Control - DEATC)

Šta ako Vi osećate hladnoću, a Vaši putnici ne? Vi možete da daberete temperaturu za Vas koja će se razlikovati od temperature kod Vašeg saputnika na prednjem sedištu do 4°C (nije raspoloživo na Edge).

Priključak za MP3 i USB

U Mondeu je AUX priključak standardno dostupan, tako da možete da priključite i koristite Vaš MP3 uređaj. Isto tako, možete da koristite priključak za USB (standardno na verzijama Titanium i Titanium X i sa satelitskom navigacijom) da bi priključili Vaš MP3 plejer. Da bi ste kontrolisali muziku, jednostavno koristite daljinske audio kontrole ili izdajte glasovne naredbe preko Bluetooth® sa tehnologijom glasovne kontrole.

Upozorenje za promenu pravca kretanja

Koristeći inteligentnu kameru ugrađenu napred, ovo upozorenje koje možete da osetite i vidite uključuje se kada vozač menja pravac kretanja bez najave. Kroz kolo upravljača se šalju tri kratke vibracije, a na instrument tabli se uključuje svetlo za upozorenje (opcija, kao deo paketa za pomoć vozaču).

Automatsko uključivanje dugačkog svetla

Sistem će promeniti svetla sa dugačkih na kartka odmah nakon što detektuje dolazeći saobraćaj ili unapred definisan nivo osvetljenja. Isto tako, ako otkrije da je put čist (bez saobraćaja), automatski vraća duga svetla (opcija kao deo paketa za pomoć vozaču).

Upozorenje za vozača

Kontinuirano analizira pažnju vozača preko procene pravca kretanja i ponašanja vozila. Kada sistem prepozna da pažnja vozača pada ispod određenog nivoa, na instrument tabli će se pojaviti poruka „take a break“ (napravite pauzu). Ako otkrije iznenadno gubljenje pažnje, kao što je zanošenje preko saobraćajne trake, uključiće se signali za upozorenje i dopunske vizuelne informacije da upozore vozača (opcija kao deo paketa za pomoć vozaču).

 

Dodiri kože

Veština završne izrade je u svakom detalju u unutrašnjosti: upravljač mek na dodir i obložen kožom, parkirna („ručna“) kočnica obložena kožom i kožna ručica menjača kao standardna oprema, dok verzije najviše klase uključuju i kožne detalje na oblogama vrata.

Držači čaša

Za Vašu udobnost, držaći čaša su postavljeni na mestu koje se lako dohvata, između vozač i saputnika napred.

Putujte bez nereda

Dopunski prostor za odlaganje stvari znači da Vi i Vaša porodica možete da putujete udobnije, pri čemu će sve biti na svom mestu:

  • Pregrade u centralnoj konzoli u koje možete da stavite predmete skrivene od očiju drugih
  • Nova konzola za odlaganje iznad glave
  • Džepovi za predmete na zadnjoj strani prednjih sedišta

Mreža za zaštitu prtljaga

Neophodna bezbednosna oprema u karavan verziji, ova trajna zaštitna mreže čuva Vaše predmete sigurnim u prtljažniku Vašeg Mondea dok se on kreće. Zaštitna mreža ispunjava bezbednosne zahteve Evropske komisije za Evropu (ECE-R17), a raspoloživa je kao dodatna oprema.

Više dodataka

Sa velikim brojem dodataka za odlaganje prtljaga, više nemate potrebe da ostavite van nikoga i ništa. Plus, možete da se uverite u činjenicu da se oni savršeno uklapaju u Vaš novi Mondeo i da se ne prave kompromisi sa materijalima ili kvalitetom proizvodnje.

Vetrobran koji odbija sunčeve zrake

Ovaj vetrobran je specijalno napravljen da blokira veliki deo sunčeve toplote u poređenju sa standardnim staklom. To znači da će se unutrašnjost manje zagrevati u toplim danima, a obezbeđuje da putivanje bude još udobnije (opcija kao deo letnjeg paketa).

Varijabilna kontrola klime na prednjim sedištima

Individulni komfor na sedištima, kontrolisan od putnika, unapređuje udobnost putovanja, posebno na dugim relacijama. Sa izborom od pet nivoa zagrevanja i ventilacije, ova sedišta imaju ugrađene grejače da obezbede željenu temperaturu, dok perforirani materijal na oblogama sedištia i ventilatori u sedištima omogućavaju da hladan vazduh u automobilu cirkuliše između sedišta i putnika koji sede na njima (opcija, standard na Titanium X).

Automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora

Tamo gde je navedeno, automatski otkriva svetlost sa prednjih svetala od vozila iza Vas i smanjuje njhov odsjaj. To sprečava da budete zaslepljeni ili ometeni, što čini da noćna vožnja bude lakša i bezbednija.

Dvostruka elektronska automatska kontrola temperature (Dual Electronic Automatic Temperature Control - DEATC)

Šta ako Vi osećate hladnoću, a Vaši putnici ne? Vi možete da odaberete temperaturu za Vas koja će se razlikovati od temperature kod Vašeg saputnika na prednjme sedištu do 4°C (nije raspoloživo na Edge).

Brzo očišćen, grejani vetrobran – standard na svim Mondeo verzijama

Samo pritistine jedan prekidač i grejači unutar vetrobranskog stakla će se odmah aktivirati za brzo i udobno čišćenje od leda ili kondenzacije.

Grejani retrovizori na vratima

Retrovizorina vratima kojima se električno upravlja i koji se greju brzo se čiste od leda, snega ili kondenzacije, unapređujući Vašu opštu vidljivost. Dostupni su sa paketom za sedišta i/ili funkcijom za preklapanje.

Električna parking kočnica (Electric Parking Brake - EPB)

Laka za korišćenje, EPB se uključuje i isključuje pritiskom na prekidač ugrađen na centralnoj konzoli. EPB zamenjuje konvencionalnu parkirnu („ručnu“) kočnicu, oslobađajući prostor. (Opcija)

Dugme za starovanje FordPower

Dani kada ste stavljali ključ u bravu da bi ste pokrenuli („startovali“) automobil su završeni. Sada jednostavno pritisnete dugme za startovanje (tamo gde je navedeno), istovremeno pritiskajući pedalu kvačila (ili pedalu za kočenje kod verzija sa automatskim menjačem) i startujete motor. Takođe je raspoloživo sa sistemom FordKeyFree: sistem za ulazak bez ključa koji omogućava da zaključate ili otključate automobil bez potrebe da vadite ključ iz džepa ili torbe.

Sistem FordKeyFree

FordKeyFree je sistem za ulazak bez ključa koji Vam omogućava da zaključate ili otključate automobil bez potrebe da vadite ključ iz džepa ili torbe. Senzori na automobilu otkrivaju prisustvo „pasivnog ključa“ i shodno tome aktiviraju mehanizme za zaključavanje.

Podesivo sedenje

Stilski, vajarski oblikovana sportska sedišta u Mondeu su isto tako i funkcionalna. Iako je Vaša vozačka pozicija izdignutija, električna kontrola za visinu sedišta Vam omogućava da ga podignete još više. Sedišta za putnike isto tako imaju sportski izgled i sa pažnjom su napravljena i postavljena da omoguće maksimalnu fleksibilnost, prostor i preglednost za ljude svih oblika i veličina. Sedišta u drugom redu takođe imaju i napredan sistem za spuštanje, koji ih čini udobnim čak i na najdužim putovanjima.

Oba prednja sedišta – za vozača i suvozača – mogu da se nadgrade opcionim paketom za sedišta koji uključuje električno podešavanje u 8 pravaca sa funkcijom memorisanja za maksimalan komfor. Sedište za vozača takođe dolazi sa podupiračem za lumbalni deo, kao i funkcijom za memorisanje koja pamti do četiri podešenosti sedišta.

Električno zaključavanje za decu

Ova inovativna mogućnost poboljšava bezbednost Vaše porodice. Pritiskom na dugme Vi možete da obezbedite Vaše dragocene putnike na zadnjim sedištima, sprečavajući ih da otvore vrata iznutra.

Senzor za kvalitet vazduha

Kada otkrije zagađen vazduh spolja, senzor automatski uključuje klima uređaj u režim recirkulacije, a isključuje ga kada se kvalitet popravi.

Akustičan vetrobran

Specijalno razvijen akustični vinil je ugrađen u vetrobran između dva sloja stakla da smanji nivo bučnosti. Tiša unutrašnjost Vam omogućava jasniju konverzaciju, veće uživanje u muzici ili prijatniju atmosferu za razmišljanje.

Osvetljena pomoćna ogledala

Korisna oprema za vozača i suvozača u uslovima smanjene osvetljenosti: svetla na donjoj površini ogledala ugrađenog u štitnik za sunce se automatski uključuju kada se podigne poklopac ogledala.

Otvori za ventilaciju u B stubu

Ovi otvori (tamo gde je navedeno) savršeno su postavljeni da omoguće brzu i efikasnu cirkulaciju vazuha za putnike na zadnjim sedištima.

Navlaka prtljaga koja se sama skuplja (na verziji karavan)

Navlaka za Vaš prtljažni prostor kojom se lako rukuje omogućava da Vaš prtljag ne gleda svako i da bude zaštićen od sunca.

Centralna kontrola prozora

Korisna poprema koja doprinosi bezbednosti i sigurnosti prednjih i zadnjih prozora kojima se električno upravlja. Ona omogućava vozaču punu kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem svih prozora istovremeno.

  

Bookmark & Share