Bezbednost i sigurnost – napravljen za duševni mir

Uživaćete u spokojstvu dok vozite novi Mondeo zahvaljujući velikom broju aktivnih i pasivnih uređaja koji rade iza scene. Na primer, sklopivi stub upravljača će ublažiti povrede vozača. Pametne tehnologije sprečavaju da se vratite unazad pri polasku na strmim uzbrdicama, a sledeća generacija prilagodljivog tempomata (Cruise Cotrol) će Vam pomoći da održite bezbednu udaljenost od vozila ispred Vas. Ovo je samo nekoliko primera o tome koliki je napor uložen pri razvoju i proizvodnji Mondea, imajući u vidu Vašu i bezbednost Vaše porodice kao vrhunski prioritet.


Inteligentni sistem zaštite (Intelligent Protection System - IPS)

Budući da je Mondeo dobio svih pet zvezdica za bezbednost putnika na Euro NCAP testovima, treba da znate da se bezbednost u ovom vozilu shvata ozbiljno. Zajedno sa najnovijim tehnologijama za zaštitu vozača i putnika u svim verzijama Mondea, glavni element našeg paketa za pasivnu bezbednost je ISP. U njega spadaju sledeći napredni sistemi koji su pripremljeni da se aktiviraju u deliću sekunde:

Vazdušni jastuci za opštu zaštitu. Tu spadaju: vazdušni jastuci za prednja sedišta, vazdušni jastuci na prednjem delu koji se otvaraju na udar, bočne vazdušne zavese za prednji i drugi red (otvaraju se iz obloge krova) i vazdušno jastuče za kolena vozača.

Sigurnosni pojasevi na tri tačke sa predzatezačima i mehanizmom za namotavanje na prednjim sedištima

Držači kojim se podešava visina prednjih pojaseva

Sistem za upozorenje o vezanosti pojaseva

Napredan sklopiv stub upravljača i pedale s uvlačanjem koji se skupljaju dalje od vozača kako bi se smanije povrede u slučaju sudara – Sistem za uvlačenje pedala (Pedal Intrusion Prevention System - PIPS)

Napredan sistem za zaštitu vrata za putnike na prednjim sedištima – za izbegavanje povreda glave od udarca otpozadi

Čvrst čelični bezbednosni kavez, koji „radi“ zajedno sa nosačima u vratima, minimizuje uticaj pri sudaru

Prekidač za isključenje vazdušnog jastuka za suvozača – popunjava diler

Priključici ISOFIX za dečije sedište* na dva sedišta u drugom redu [link]

Automatsko upozporenje na opasnost – automatski se aktivira u slučaju nezgode

Upozoprenje: Dečije sedište nikada ne treba da se stavlja na prednje suvozačko sedište kadaje Ford vozilo opremljeno s funkcionalanim vazdušnim jastukom. Najbezbednije mesto za decu je da pravilno (u dečijem sedištu) sede u drugom redu.

 

Oprema za aktivnu bezbednost

prema za aktivnu bezbednost obezbeđuje najsigurnije okruženje za Vas i Vaše putnike. U opremu za aktivnu bezbednost spada i sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju (ABS) koji pomaže da se spreči proklizavanje sa elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD) za stabilnije kočenje.

Elektronski program za kontrolu stabilnosti (Electronic Stability Programme - ESP) sa asistencijom za kontrolu prianjanja (Traction Assist - TA) i asistencijom za iznenadna kočenja (Emergency Brake Assist - EBA)

Našu posvećenost bezbednosti pokazujemo time što je sva ova oprema uključena u standardni paket za sve verzije Mondea. ESP sa TA prati okretanje točkova, ugao upravljača, ugao skretanja i kretanja po strani. Ako senzori otrkriju proklizavanje prednjeg ili zadnjeg točka, kompjuter menja silu motora i aktivira kočnice na određenim točkovima. Ovo omogućava i bolju kontrolu pogona sa smanjenim brojem obrtaja ako se točkovi vrte u mestu kada naglo ubrzavate pri polasku. Na taj način se poboljšavaju mogućnosti da se krećete po klizavom kolovozu ili na nestabilnim površinama, pružajući Vam još veću bezbednost u vožnji.

EBA omogućava da imate celokupnu snagu kočenja uvek kada Vam je potrebna i pomaže da se skrati zaustavni put u hitnim slučajevima. A ako treba da zakočite iznenada, upozorenje za iznenadno kočenje će aktivirati zadnja stop svetla da upozori druge vozače.

Asistencija pri iznenadnom kočenju (Emergency Brake Assist - EBA)

EBA omogućava da imate celokupnu silu kočenja kada Vam je potrebna i pomaže da se skrati zaustavni put pri kočenju u hitnim slučajevima. Da bi se upozorili drugi vozači ako treba da se koči odjednom, upozorenje za iznenadno kočenje će aktivirati zadnja stop svetla.

Pomoć pri polasku uzbrdo (Hill Start Assist - HSA)

HSA sprečava da se vratite unazad kada polazite iz mesta na uzdbrici. Kada otpustite pedalu za radnu kočnicu, vozilo je i dalje zaustavljeno u mestu jer nova tehnologija koči točkove još neko kratko vreme i pomaže vozaču da bezbedno krene (bez angažovanja parkirne – „ručne“ kočnice).

Sistem za praćenje pritiska u pneumaticima (Tyre Pressure Monitoring System - TPMS)

TMPS zajedno sa senzorima u svakom točku kontinuirano proverava pritisak u pneumaticima, obezbeđuje tačne podatke o pritisku i upozorava Vas pre nego što gubljenje pritiska postane problem.

 

Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC) sa upozorenjem na rastojanje (Forward Alert - FA)

Sa ACC možete automatski da održavate izabrano odstojanje od vozila ispred Vas. Ako vozilo ispred Vas uspori ili smanji rastojanje, smanjiće se i Vaša brzina. A kada se saobraćaj ubrza, Vi ćete se automatski vratiti na prethodnu brzinu. Istovremeno, FA nadzire Vaše rastojanje od vozila ispred Vas i ako vozite preblizu aktiviraće se zvuk i svetlosni signal za upozorenje.

 

 

 

 

 

Pasivni sistem za sprečavanje krađe (Passive Anti-Theft System - PATS)

Kada negde treba da ostavite Vaš Mondeo, želite da budete sigurni da će to biti bezbedno. Zbog toga smo ugradili toliko mnogo bezbednosne opreme. Sve brave su sa velikom bezbednošću, otporne na oštećenja i zaštićene sa ojačanim nosačima. A kao dopunska mera, tu je naš patentiran PATS imobilizator koji onemogućava pokretanje motora sve dok ga ne startujete s Vašim jedinstveno kodiranim ključem ili dok ne prepozna senzore.

Dvojno zaključavanje sa centralnim otvaranjem/zatvaranjem

Ključ sa dvojnim zaključavanjem za novi Mondeo znači da možete električno da zatvorite sve prozore. Kao i vrata – iz daleka. Ako neki provalnik uspe da uđe lomeći prozore, neće moći da otključa vrata iznutra. Možete da aktivirate dvojno zaključavanje jednostavnim pritiskom na dugme za zaključavanje na privesku za ključeve. Isto tako možete da otvorite sve prozore ne Vašem Mondeu kada pritisnete i kada držite pritisnutim dugme za otključavanje. Da ih zatvorite, jednostavno ponovo pritisnite i držite pritisnutim dugme za zaključavanje.

Električno zaključavanje za decu – standard na Mondeu

Ova inovativna mogućnost poboljšava bezbednost Vaše porodice. Pritiskom na dugme Vi možete da obezbedite Vaše dragocene putnike na zadnjim sedištima, sprečavajući ih da otvore vrata iznutra.

 

Alarmni sistemi

Alarm Thatcham kategorije 1 sa unutrašnjim senzorima i zvučnikom sa rezervnom baterijom

Zvučnik sa rezervnom baterijom je dopunski alarmni sistem koji se uključuje automatski kada se zaključa vozilo. Zvučnik ima sopstvenu bateriju i uključiće sirenu alarma čak i ako neko isključi akumulator ili sam zvučnik sa rezervnom baterijom. 

Bookmark & Share