Iskustvo u vožnji

Tehnologija uvek treba da ima svrhu. A kada pokrenete potpuno novu Ford Fiestu, Vi ćete oživeti čitav niz inteligentnih funkcija i sistema. Na primer, aktivnu pomoć pri parkiranju (Active Park Assist), prilagodljiv tempomat (Adaptive Cruise Control), pomoć u držanju pravca (Lane Keeping Aid), prepoznavanje saobraćajnih znakova... Pripremite se kako biste doživeli tehnologije tako pametne i tako korisne da ćete se zapitati kako ste ikada vozili bez njih.


fordKontrola krstarenja koja se može automatski prilagoditi

Sa tehnologijom prilagodljivog tempomata - kontrole krstarenja (Adaptive Cruise Control), izaberite brzinu kojom želite da vozite, a sistem će je sam održavati. Ako senzor ugrađen u radar detektuje vozilo ispred, to će usporiti vozilo da bi se održavala podešena udaljenost. Kada je put ispred ponovo čist, sistem će ubrzati do odabrane brzine.

fordParkiranje i izvlačenje bez napora

Parkiranje stvarno može da bude nevolja. Ali ne i sa Vašom novom Ford Fiestom. Zbog toga što sistem Active Park Assist koristi kombinaciju različitih tehnologija kako bi učinio više nego da Vas usmeri na parking mesto. Program Park Out Assist pomaže Vam i da se izvučete iz njega. Sistem Parallel i Perpendicular Parking može da „oseti" ako postoji prostor u koji se uklapa Vaš automobil, a zatim Vas „ubaci" u njega. Sistem Side Parking Assist Vas takođe upozorava ako postoje bočne prepreke.

fordTehnologija koja vidi ono što Vi ne možete

Informacioni sistem za upozorenje na vozila i objekte u „mrtvom uglu" koristi senzore u radarima za skeniranje „slepih tačaka" na obe strane Vaše Ford Fieste. A ako otkriju vozilo koje ne možete da vidite, narandžasto svetlo koje je jasno prikazano u odgovarajućem ogledalu na bočnim vratima svetli da Vas upozori. Ako izlazite iz nekog prostora i imate ograničenu vidljivost saobraćajne situacije, sistem Cross Traffic Alert može otkriti vozila koja su u dolasku i oglasiti se zvučnim upozorenjem. Tehnologija takođe aktivira svetlo u ogledalu na vratima: levo ili desno, u zavisnosti od pravca dolazećeg saobraćaja.

fordNapredan sistem koji će Vam pomoći da ostanete u svojoj traci

Sistem za držanje pravca u traci koristi kameru s pogledom unapred da bi otkrio da li nenamerno izlazite iz trake. Lane Keeping Alert Vas upozorava vibracijama na kolu upravljača (volanu) i prikazuje vizuelno upozorenje. Ukoliko sporo reagujete ili ne odgovorite, Lane Keeping Aid može pružiti pomoć asistencijom obrtnog momenta u upravljačkom mehanizmu - kako bi Vam pomogao da se sigurno vratite u desnu traku. Tehnologija je osmišljena za puteve sa više traka (kao što su autoputevi), tako da će se automatski deaktivirati pri brzinama ispod 65 km/h ili se može ručno isključiti.

fordVidi putne znakove koje možda propustite

Bilo da su znakovi na strani puta ili iznad njega, trajni ili privremeni, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova može ih identifikovati. Na instrument tabli se pojavljuje ikona te brzine ili znak za prelazak i svaki put kada unesete novi limit.

fordPomaže Vam da vidite, bez zaslepljivanja drugog

Koristan pomoćnik za noćnu vožnju, sistem Auto High Beam privremeno „obori" snop svetala kada otkrije dolazeći saobraćaj ili vozilo ispred sebe, sprečavajući Vas da zaslepite druge vozače. Zatim automatski vraća dugi snop, pružajući Vam maksimalnu vidljivost.

fordServo asistencija u upravljačkom mehanizmu koja odgovara svakoj situaciji

Elektro servo asistencija u upravljačkom mehanizmu (EPAS) automatski se podešava prema brzini i uslovima vožnje. Pri malim brzinama sistem čini okretanje tokova lakšim, poboljšavajući manevrisanje. Pri velikim brzinama, kada Vam je potrebna veća kontrola, on se brine za „čvršće" upravljanje. Sada sa drift kontrolom zanošenja, EPAS takođe uzima u obzir vetrove i druge uslove vožnje, dok aktivna kontrola smanjuje svaku neželjenu vibraciju u upravljaču.

Bookmark & Share