Bezbednost i zaštita

5 zvezdica za bezbednost i jedinstvene napredne tehnologije 

 

Najnoviji Mondeo je osvojio najbolju ocenu za bezbednost - pet zvezdica vodeće evropske nezavisne organizacije za procenu bezbednosti novih automobila Euro NCAP. Opremljen je brojnim Fordovim tehnologijama koje su za bezbednosne inovacije nagrađene priznanjem Euro NCAP Advanced Award. Kao prvi u Fordovoj paleti modela, opremljen je sigurnosnim pojasevima na naduvavanje na zadnjim sedištima. Više detalja možete saznati ispod.

 • Bezbednost

  Dodatna zaštita za putnike na zadnjim sedištima

  Spoljna zadnja sedišta mogu biti opremljena jedinstvenom bezbednosnom mogućnošću: zadnjim sigurnosnim pojasevima na naduvavanje. U slučaju sudara, jastuk u sigurnosnom pojasu se naduje i deli sile na područje koje je četiri puta veće nego kod običnih sigurnosnih pojaseva. Smanjenjem pritiska na prsni deo grudnog koša i boljom kontrolom nad pomicanjem glave i vrata ta inovativna tehnologija pomaže da se spreče povrede.

  Automatskim kočenjem automobil Vam pomaže da izbegnete nalet pri manjoj brzini 

  U sporom saobraćaju s brojnim zaustavljanjima i polascima često dolazi do sudara. Napredna tehnologija za sprečavanje naleta pri nižim brzinama Active City Stop pomaže izbegavanje sudara ili barem smanjenje njegovih posledica. Ako sistem u vožnji brzinom do 40 km/h registruje da je vozilo pred Vama iznenada stalo, automatski koči. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za bezbednost.* *Dodeljeno je za isti sistem u Ford Focusu.

  Sistem koji pomaže zaštiti pešaka

  Sistem za registrovanje pešaka prati put pred Vama i upozorava na pešake koji su pred vozilom ili da bi oni mogli da pređu put. Ako ništa ne preduzmete, sistem samostalno koči. Ta nova tehnologija je napravljena tako da ublažava ozbiljnost sudara ili ga potpuno sprečava, a deluje pri brzinama do 80 km/h.

  Ford SYNC 2 s pozivom u hitnim situacijama 

  Važan deo sistema Ford SYNC 2, koji može spasiti živote, jeste funkcija pomoći u hitnim situacijama. U slučaju da dođe do nesreće, aktiviranjem bezbednosnog jastuka ili isključenjem pumpe za gorivo, sistem automatski neposredno zove centar za obaveštavanje. Poziv možete prekinuti ili razgovarati s osobom koja prima poziv. Najvažnije je da sistem posreduje ključne informacije, na primer, koordinate GPS, čak i ako ste bez svesti.* *Fordova pomoć u hitnim situacijama funkcioniše u više od 30 evropskih država. Ta funkcija je operativna ako je sistem prepoznao mobilni telefon koji je u vozilu kada se aktiviraju bezbednosni jastuci (ne važi za bezbednosni jastuk za kolena) ili ako senzor registruje sudar isključenjem pumpe za gorivo. Funkcije za SMS poruke i pomoć u hitnim situacijama nisu na raspolaganju na svim evropskim jezicima.

  Unapred postavite maksimalnu brzinu

  Aktivno ograničavanje brzine (serijsko u paketu opreme Titanium, inače uz doplatu) omogućava da za svoje putovanje unapred namestite maksimalnu brzinu. Sistem Vas upozorava ako je nehotice prekoračite, na primer, kod vožnje nizdbro. Funkcija je posebno korisna na područjima s ograničenjem brzine, jer omogućava da se usredotočite na vožnju i ne morate sve vreme da nadzirate merač brzine. 

  Sa samopouzdanjem i u najzahtevnijim uslovima

  Vozilo je opremljeno elektronskim programom za kontrolu stabilnosti (ESP), koji uključuje brojne tehnologije za kontrolu nad vozilom. Senzori registruju sve iznenadne promene prilikom upravljanja i blokiranja ili ponašanje vozila zbog kojeg bi mogli da izgubite kontrolu, a ESP s tačnom prilagodljivošću brzine pojedinog točka brine o stabilnosti i pomaže da se spreči klizanje. Među funkcijama ESP programa su Sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo, Sistem za pomoć pri kočenju u iznenadnim situacijama i elektronsko povećanje pritiska u sistemu za kočenje. 

  Dodatan nadzor kod kretanja vozila uzbrdo

  Sistem za pomoć kod kretanja uzbrdo privremeno sprečava pomicanje vozila unazad i napred. Sistem radi tako da 2,5 sekunde drži pritisak u kočnom sistemu što omogućava da na miru i nadzirano pomaknete stopalo s kočione papučice na papučicu za gas. Funkcija je veoma korisna i pri zaustavljanju i pokretanju na klizavim podlogama.

   

  Dodatna snaga za kočenje u iznenadnim situacijama

  Sistem za pomoć pri kočenju u iznenadnim situacijama (EBA) pomaže da se obezbedi maksimalna efikasnost kočnica u hitnim slučajevima. Kontrola teče automatski, preko sistema ESP, koji registruje Vaš pritisak na kočionu papučicu i automatski ga povećava ako je to potrebno. 

  Kraći zaustavni put pri kočenju u iznenadnim situacijama

  Ako sistem ESP registruje da kočite u iznenadnoj situaciji, unapred povećava pritisak u kočnom sistemu i kočione pločice primiče kočionim diskovima. Tehnologija s elektronskim povećanjem pritiska u kočnom sistemu može znatno da skrati zaustavni put vozila.


   

   

   

 • Zaštita

  Sami odaberite koja vrata želite da zaključate ili otključate 

  Novi sistem centralnog zaključavanja s daljinskim upravljačem je još sigurniji nego do sada. Tako možete odabrati otvaranje pojedinih vrata, a druga mogu ostati bezbedno zaključana dok ne aktivirate prekidač na vozačevim vratima. Isti prekidač nadzire zaključavanje i otključavanje svih vrata vozila.


   

   

   

Bookmark & Share