Moderne tehnologije

U novom Focusu RS su implementirane napredne tehnologije.

Svaka od njih ima zasebnu ulogu, ali im je cilj ipak zajednički – da omoguće punu iskorišćenost svih kapaciteta automobila.

Potpuno novi Focus RS je proizvod Ford Performance centra i predstavlja najnoviji u nizu legendarnih modela sa čuvenom RS oznakom.

Focus RS je automobil koji postavlja nove standarde u oblastima sportskog dizajna i vrhunskih konstruktorskih dostignuća.

 • Kontrola

  Maksimalna kontrola prilikom skretanja

  Fordov sportski pogon na svim točkovima (AWD) sa dinamičnom kontrolom vektora obrtnog momenta omogućava bočno ubrzanje veće od 1g, vrhunsko prianjanje i izuzetno preciznu kontrolu prilikom brze vožnje po krivinama. Sistem sa dvostrukim elektronski kontrolisanim kvačilom pomaže pri balansiranju obrtnog momenta između zadnjih točkova u zavisnosti od stanja podloge i uslova vožnje.

  Ova inteligentna tehnologija Vam omogućava da uživate u kontrolisanom proklizavanju zadnjih točkova na trkačkoj stazi. Možete birati između tri režima vožnje – Normal, Sport i Track. Svaki od njih podešava rad AWD sistema, amortizera, dinamičku kontrolu stabilnosti, ABS-a, preciznost upravljača, odziv na gas, čak i zvuk motora. Za vožnju po stazi pripremljena je Drift opcija, kada se obrtni moment raspodeljuje tako da
  omogućava kontrolisano proklizavanje zadnjeg dela.

  Pripremite se za lansiranje

  Aktivirajte Launch control, ubacite ručicu menjača u prvi stepen prenosa, pritisnite gas i otpustite kvačilo. Napredna tehnologija trenutno prilagođava šasiju i pogon za najbrže moguće ubrzanje iz mesta. Do 100 km/h Focus RS stiže za samo 4,7 sekundi. AWD sistem omogućava adekvatnu raspodelu obrtnog momenta pod svim uslovima na trkačkoj stazi. Automobil održava maksimalnu snagu (turbo punjač aktivira overboost funkciju), upravlja sistemom kontrole proklizavanja i podešava rad amortizera za maksimalno prianjanje.

  Podešavanje rada amortizera

  Vozaču je na raspolaganju podešavanje rada amortizera, koje je omogućeno bez udaljavanja ruku sa volana ili skretanja pogleda sa puta. Preko prekidača na volanu možete izabrati režim za normalnu, udobnu ili sportsku vožnju. Sport režim pruža veću stabilnost i preciznije upravljanje na krivudavim putevima, ali i na pravcima.

  Indikator promene stepena prenosa

  Sofisticirani sistemi i funkcije se međusobno dopunjuju i time omogućavaju da motor i menjač postignu najjače moguće ubrzanje u svim stepenima prenosa. Pokazivač promene stepena prenosa za sportsko „šaltovanje" aktivira se u optimalnom trenutku. Kada se broj obrtaja motora približi brojci od 6.800 o/min, lampica na instrument tabli počinje da treperi i to je trenutak kadatreba promeniti stepena prenosa.

  Efikasne Brembo kočnice

  Potpuno novi Focus RS opremljen je izuzetno efikasnim kočionim sistemom, snažnijim od svih dosadašnjih RS modela. Prednji ventilisani diskovi promera 350 mm upareni su sa aluminijumskim Brembo klještima sa četiri kočiona klipa. Njihov dizajn omogućava maksimalno hlađenje kako ne bi došlo do pregrevanja čak ni pri forsiranom kočenju, koje je karakteristično za vožnju po stazi. Poboljšanom hlađenju doprinose i specijalna „rebra" na prednjim diskovima.


 • Performanse

  Napredna tehnologija 2.3 EcoBoost motora

  Revolucionarna tehnologija 2.3 EcoBoost motora objedinjuje direktno ubrizgavanje, dvostruko nezavisno upravljanje radom ventila i dvostrukim turbo punjačem.

  Ovaj motor je kalibrisan i konfigurisan specijalno za novi Focus RS. Rezultat: 350 KS i 440 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz kratkotrajno dostizanje 470 Nm u overboost-u.

  Odličan odziv na gas pri niskim obrtajima daja snažna ubrzanja u srednjem režimu rada motora, a kazaljka broja obrtaja može energično da se penje sve do 6.800 o/min.

  Optimalno prilagođen 6-stepeni ručni menjač

  Ručni šestostepeni menjač je optimizovan za brze i precizne promene stepena prenosa, a njegove komponente su pojačane i konstruisane tako da mogu podneti jak obrtni moment.


 • Pametne tehnologije

  Napredna hands-free tehnologija

  Fordov SYNC sistem Vam omogućava da pomoću glasovnih komandi upravljate radom muzičkog uređaja, ali i pozivima sa mobilnog telefona. Pomoću glasa možete da koristite sadržaje sa USB-a, MP3 plejera, iPod-a ili muzike sa telefona koji je povezan preko Bluetooth-a. Ukoliko želite, sistem može naglas da pročita pristigle SMS poruke.

  Svetla koja vide „iza krivine"

  Biksenonska prednja svetla kod novog Focusa RS ne samo da su prelepa, već su i „pametna". U stanju su da precizno prate put i zakretanje upravljača, što omogućava vidljivost bez presedana. Snop svetlosti se prilagođava zavisno od okruženja i uslova na putu.Tu je i sedam različitih režima, između ostalog za gradsku vožnju, otvoreni put, autoput, kao i za nepovoljne vremenske uslove.

Bookmark & Share