Napredna i nagrađivana tehnologija za maksimalnu bezbednost

 

Novi Ford Focus nudi širok ospeg naprednih bezbednosnih tehnologija. Neke od njih su nagrađene od strane nezavisne evropske organizacije za isptivanje bezbednosti, poznatije kao Euro NCAP:

 

 • Sistem pomoći pri održavanju pravca
 • Sistem upozorenja na nenamernu promenu pravca
 • Ford sistem MYKEY
 • Sistem Ford SYNC Emergency
 • Sistem koji upozorava kada odstojanje nije bezbedno
 • Sistem koji upozorava na umor vozača
 • Sistem za sprečavanje sudara pri malim brzinama.

Doživite inovativnu tehnologiju u Ford Focusu.

 • Sigurnost i zaštita

  Program elektronske stabilnosti (ESC)

  ESC u novom Ford Focusu je dodatno unapređen i sada obuhvata sistem dinamičke stabilnosti, koji na osnovu određenih parametara (brzina, pozicija upravljača i ugao okretanja prednjih točkova) proračunava da li će doći do proklizavanja i unapred interveniše ako je potrebno. ESC reaguje tek kada dođe do proklizavanja, a ovaj unapređen sistem kada je god moguće sprečava da nastupi proklizavanje. Iako će ESC ostati aktivan, možete isključiti kontrolu trakcije kako bi omogućili bržu rotaciju točkova u specifičnim uslovima kao što je vožnja po dubokom snegu, blatu ili pesku. 

  Tempomat sa radarom i limiterom brzine

  Tempomat sa funkcijom automatskog kočenja je aktivan pri brzinama iznad 50 km/h i radi uz podršku radara koji detektuje objekte koji se kreću ispred vas. Ukoliko radar prepozna opasnost da može doći do kolizije, a vozač ne počne da smanjuje brzinu, sistem će ga prvo upozoriti zvučnim i svetlosnim signalom, a zatim će početi da usporava vozilo. 

  Focus sam koči pri malim brzinama

  Sistem prevencije od naletanja na prepreke radi pri malim brzinama i asistira vozaču do 50 km/h. Konstantno meri udaljenost od vozila ispred ukoliko je ono u dometu radara, a kada registruje da se udaljenost rapidno smanjuje sistem će automatski aktivirati kočnice kako ne bi došlo do sudara.

  Izuzetno jarki i efikasni biskenon farovi

  Biksenon farovi sa adaptivnim osvetljenjem automatski menjaju snop svetlosti kako bi omogućili optimalno osvetljenje puta u svim uslovima vožnje –  od autoputa do ulica. Ova tehnolgija omogućava automatsko smanjenje intenziteta svetlosti kada drugi automobili dolaze u susret, kao i horizontalno pomeranje projektora levo-desno u vožnji po zavojima. 

    Automatska duga svetla – bolje vidite, a ne zaslepljujete ostale

  Automaska aktivacija i deaktivacija dugih svetala je asistencija koja pri noćnoj vožnji pomaže vozaču da ostane potpuno koncentrisan na put, dok sistem sam uključuje i isključuje duga svetla u zavisnosti od toga da li je put prazan ili se ispred nalaze vozila. 

    Sistem za nadzor pritiska u pneumaticima (TPMS)

  Ukoliko dođe do pada pritiska u jednom ili više pneumatika, TPMS sistem će odmah upozoriti vozača tako što aktivira lampicu na komandnoj tabli. 

  Napredni sistem pomaže da ostanete u traci

  Sistem za ostanak u kolovoznoj traci koristi kameru napred, koja prepoznaje ukoliko dođe do nenamernog gaženja linije i izlaska iz trake. U tom slučaju sistem upozorava vibracijama na volanu i vizuelnim signalom na instrument tabli.  Ukoliko ne reagujete, sistem će asistirati tako što će korigovati putanju vozila i vratiće ga u svoju traku. 

  Ogledala koja vide više od vozača

  Sistem za prepoznavanje vozila u „mrtvom uglu“ povećava bezbednost prilikom preslaka iz jedne kolovozne trake u drugu. Ukoliko primeti da se približilo vozilo, upozoriće vas aktiviranjem oranž lampice  koja se nalazi u retrovizoru. Ovaj sistem takođe sadrži potpuno novu tehnologiju – upozorenje na bočni saobraćaj.    

   

   

   

   

   

Bookmark & Share