Snaga i ekonomičnost mogu zajedno

 

Tehnologija pogonskih agregata igra ključnu ulogu kod novog Focusa. Pomaže u smanjenju troškova održavanja i emisije, a istovremeno obezbeđuje izuzetnu snagu i performanse.

 

Pogonska gama je obogaćena novim 1.5-litarskim EcoBoost benzinskim i 1.5 TDCi dizel agregatom. Oba su opremljena start-stop sistemom, a ekonomičnost je unapređena u čitavom opsegu raspoloživih motora.

 

Svi motori zadovoljavaju stroge EU standarde u pogledu emisije, a Euro V verzija snažnog 1.0 EcoBoost motora emituje manje od 100g  CO₂ po kilometru.

 • Snaga

  Novi Focus pokreće niz naprednih motora različitih zapremina i nivoa snage. Oni predstavljaju našu najnoviju akviziciju na polju pogonskih agregata. 

  1.0 EcoBoost

  Iznenađujuće snažan 1.0-litarski EcoBoost emituje manje od 100 g CO₂ po kilometru.  Ovo je prvi porodični automobil sa benzinskim agregatom koji je u tolikoj meri redukovao emisiju, a ne koristi hibridnu tehnologiju. 

    Snaga i ekonomičnost bez kompromisa

  1.5-litarski EcoBoost dolazi kao novo pojačanje uspešne EcoBoost porodice motora. Ova jedinica  predstavlja novu, umanjenu verziju (downsizing) 1.6-litarskog EcoBoost motora te pruža nižu emisiju i još bolju iskorišćenost, bez ustupaka na račun snage.  U ponudi su verzije od 150 KS i 180 KS, sa 6-stepenim ručnim i automatskim menjačima. 

  Potpuno nova opcija

  1.5-litarski TDCi je nov motor, izveden iz 1.6-litarske jedinice, a u ponudi je u verzijama od 95 KS i 120 KS. Odlikuju ga veća snaga i manja potrošnja. Ovaj motor je dostupan sa ručnim 6-stepenim menjačem.

    Snažni dizel sa niskom emisijom

  Dizel od 2.0 litra je takođe nov i dostupan je u verzijama od 150 KS, sa 6-stepenim ručnim ili automatskim menjačem PowerShift. Novi motor donosi značajno smanjenje emisije u poređenju sa prethodnim 2.0 dizelašem.


   

   

   

 • Upravljanje

  Vožnja novog Focusa predstavlja izuzetno iskustvo. Sa dodatnim podešavanjima, novi Focus ima poboljšanu trakciju, kontrolu i upravljanje i to bilo da vozi putnim brzinama, brže prolazi kroz zavoje ili  koči. Ukoliko odaberete automatski menjač, možete da kontrolišete stepene prenosa preko tastera koji se nalaze na upravljaču.

  Maksimalna kontrola prilikom skretanja

  Napredni sistem torque vector control kontroliše i podešava raspored obrtnog momenta između točkova na prednjoj osovini, u zavisnosti od sastava podloge i uslova na putu. Ovaj sistem se prilagođava 100 puta u sekundi, što je čak 33 puta brže od treptaja oka. Poboljšana trakcija i izuzetno precizna kontrola je nešto što ćete osetiti prilikom ubrzavanja u zavojima.

    Uglađenija vožnja

  Zadnje oslanjanje Control Blade multi-link obezbeđuje sofisticiranu vožnju, veoma precizan odziv na komande, intuitivne povratne informacije do vozača i ubrzavanja bez velikog nivoa buke.


   

   

   

 • Štedljivost

  Auto Start Stop smanjuje potrošnju

  Kada se zaustavite u koloni ili na semaforu, Auto Start Stop sistem automatski isključuje motor i pritom  nastavlja da snabdeva energijom potrošače kao što su klima uređaj, radio i Ford SYNC. Kada treba pokrenuti automobil, agregat se ponovo aktivira pritiskom pedale kvačila. Sistem Auto Start Stop je posebno efikasan u gradskoj vožnji.

  Ekonomično punjenje akumulatora

  Za razliku od konvencionalnih sistema, pametna tehnologija regenerativnog punjenja baterije podrazumeva dopunjavanje samo kada je ono neophodno i izbegava da to čini prilikom ubrzavanja kada je god moguće. Time doprinosi uštedi goriva i smanjenju emisije.

  Aerodinamika smanjuje potrošnju 

  Prilikom sporije vožnje, aktivan sistem dovoda vazduha do motora ostavlja otvorenu rešetku hladnjaka zarad efikansijeg hlađenja. Sa povećanjem brzine rešetka se automatski zatvara, što poboljšava aerodinamiku vozila i smanjuje potrošnju. 

  Indikator promene stepena prenosa

  Kada zasvetli strelica na instrument tabli, to je trenutak kada treba promeniti stepen prenosa kako bi se uštedelo gorivo. Ovaj jednostavan, ali veoma efikasan alat pomaže da uvek ostanete na ekonomičnom kursu. 

  Efikasnija vožnja

  Inovativni Fordov Eco režim procenjuje kako se vaš stil vožnje odražava na potrošnju goriva. Sistem analizira brzinu, promene stepena prenosa, kočenja i vreme reakcije, kako na kraćim rutama tako i kod dužih putovanja. Pametni softver vam pruža uvid u to koliko ekonomično vozite i savetuje vas kako da smanjite potrošnju. 


   

   

   

Bookmark & Share