Automobil u kom sve držite pod kontrolom

 

Zahvaljujući pametnoj tehnologiji i inteligentnom dizajnu, svaki trenutak koji provedete u novom Focusu biće udoban, siguran i prijatan.

 

Inovativne tehnologije obezbeđuju da budete povezani sa muzikom, SMS porukama i pozivima dok ste u pokretu sa novim Focusom. 

 • Vozna tehnologija

  Najmodernija hands free tehnologija

  Ford SYNC 2 sa glasovnim komandama i opcionim ekranom dijagonale 8 inča, koji je osetljiv na dodir, predstavlja iskorak na polju multifunkcionalnih sistema koji objedinjuju informacije i zabavu. Ovaj ekran visoke rezolucije omogućava intuitivnu kontrolu nekoliko ključnih funkcija, uključujući telefon, muzički sistem, klima uređaj i opcionu navigaciju. Svim funkcijama možete upravljati glasom ili dodirom preko touch screen-a.     

  Još lakše parkiranje

  Unapređena aktivna parking asistencija omogućava da bez upotrebe ruku parkirate automobil bočno ili upravno – unazad pod pravim uglom. Ovaj sistem prepoznaje slobodan prostor i sam manevriše prilikom parkiranja unazad. Dodatno, pomaže prilikom isparkiravanja sa uskog parking mesta.

   

  Brže „šaltanje“ prstima

  Odaberite automatski menjač i menjajte stepene prenosa preko pedala na upravljaču. Ručice su smeštene sa obe strane, desna služi za prebacivanje u viši stepen prenosa, a leva za niži. Na ovaj način možete brzo menjati „brzine“ a da su vam obe ruke na upravljaču, što je naročito od koristi kada vozite kroz zavoje.

  Ford PowerShift menjač. Brz i ekonomičan

  Napredni šestostepeni prenos kombinuje komfor automatskog i kontrolu ručnog menjača. Sledeći stepen određuje unapred, tako da prilikom promene stepena prenosa ne dolazi do gubitka snage. Ford PowerShift radi izuzetno brzo i uglađeno menja „brzine“, a u poređenju sa konvencionalnim automatskim menjačima redukuje potrošnju i emisiju C0₂.

  Pomoć kočenju pri visokim brzinama

  Adaptivni tempomat sa radarom i funkcijom automatskog kočenja deluje pri brzinama od 50 km/h i od najveće koristi je na auto putu. Ova asistencija se zasniva na sistemu koji koristi radar koji nadzire put ispred vozila. Ukoliko se suviše brzo približavate vozilu ispred i ne reagujete, sistem će sam umesto vas započeti kočenje.

  Sigurnija vožnja u urbanim sredinama

  Nezgode u saobraćaju se često događaju kada se stalno zaustavljate ili vozite sporo, što je tipičan režim vožnje u gradskoj gužvi. Sistem za prevenciju sudara pri niskim brzinama je tu da predupredi sudar sa drugim vozilom ili da smanji posledice ukoliko je kontakt neminovan. Ukoliko se automobil ispred naglo zaustavio, a vaša brzina je manjom od 30 km/h, automatski će početi da koči. Ovaj sistem je ocenjen kao izuzetno napredan i za to je nagrađen od strane renominarne nezavisne organizacije Euro NCAP, koja se bavi ispitivanjem bezbednosti novih vozila u Evropi.

  Upozorenje pri isparkiravanju

  Upozorenje na bočne opasnosti u saobraćaju predstavlja potpuno novu tehnologiju, koja je deo sistema za otkrivanje vozila u „mrtvom uglu“. Prilikom isparkiravanja unazad često nemate dobru preglednost. Međutim, ovaj sistem pomoću radara dometa 40 m otkriva vozilo koje dolazi, te izdaje zvučno i vizuelno upozorenje vozaču.

  Ogledala koja vide više od vas

  Ovaj sistem korisi radar i prepoznaje opasnost od vozila u „mrtvom uglu“, te omogućava bezbedno prestrojavanje iz jedne u drugu saobraćajnu traku. Kada primeti da se drugo vozilo nalazi u mrtvom uglu, upozorava vozača tako što lampica u spoljnom ogledalu sa te strane zasvetli narandžastom bojom. Sistem za otkrivanje vozila u „mrtvim uglovima“ sadrži i potpuno novu tehnologiju koja podrazumeva upozorenje na bočni saobraćaj.

  Napredni sistem za ostanak u kolovoznoj traci

  Sistem za održavanje putanje u okviru kolovozne trake koristi kameru u prednjem delu vozila, pomoću koje prepoznaje nenamerno napuštanje trake. Kada dođe do toga, vozač dobija upozorenje preko upravljača koji počinje da podrhtava, a aktivira se i vizuelna signalizacija na instrument tabli. Ukoliko zakasnite sa reakcijom, ili uopšte ne reagujete, sistem je osposobljen da pruži asistenciju upravljanju i time spreči izlazak iz trake.

  Novi Focus primećuje umor kod vozača

  Ovaj sistem konstantno nadzire budnost vozača i ima zadatak da uoči kada dođe do promena u ponašanju izazvanih zamorom. Ukoliko otkrije da ste postali manje obazrivi, zasvetleće upozoravajuća ikonica na ekranu, što znači da je trenutak da napravite pauzu i da se odmorite pre nego što nastavite s vožnjom.

  Pomaže da bolje vidite, a da ne zaslepite druge

  Automatsko uključivanje odnosno isključivanje dugih svetala predstavlja veoma korisnu asistenciju prilikom noćne vožnje. Kada vam vozila dolaze u susret, sistem automatski spušta snop svetlosti kako ne bi došlo do zaslepljivanja drugih vozača. Čim nema drugih vozila ispred, ponovo uključuje duga svetla i na taj način pruža optimalnu vidljivost u svakom trenutku.

  Sam čita znakove

  Novi Focus ume da tumači vertikalnu signalizaciju. Sposoban je da pročita saobraćajne znakove, bilo da su postavljeni iznad ili pored puta. Kada prepozna koji je saobraćajni znak, očitava ga na instrument tabli i na taj način dodatno obaveštava vozača.

  Tempomat automatski prilagođava brzinu

  Pomoću adaptivnog tempomata sa funkcijom ograničenja brzine možete podesiti kojom brzinom želite da vozite i ona će se automatski održavati. Ukoliko radar na prednjem delu vozila primeti da se vozilo ispred kreće sporije, usporiće i vaše vozilo. Kada se steknu uslovi, vaše vozilo će samo ponovo ubrzati do brzine koju ste prethodno programirali.

  Uvek na bezbednom odstojanju

  Ova asistencija pomaže da ostanete na bezbednoj udaljenosti od vozila ispred. U meniju sa funkcijama pronađite distancu i ona će se prikazivati na displeju. Kada se se previše približite vozilu ispred vas, bićete upozoreni crvenom signalnom lampicom.

  Pametna svetla

  Adaptivni biksenonski farovi koriste napredni sistem prilagodljivog osvetljenja. U zavisnosti od uslova na putu, ova tehnologija automatski aktivira jedan od četiri ponuđena režima osvetljenja. Na taj način, distribucija svetlosti je u svakom trenutku optimalna, a biksenonski farovi opciono mogu biti aktivni – sa funkcijom koja podržava skretanje.


   

   

   

   

   

 • Udobnost

  Upravljač oblikovan prema rukama

  Novi upravljač sa tri paoka je ergonomski dizajniran za novi Ford Focus. Svi tasteri i komande su raspoređeni tako da objedinjuju preglednost i funkcionalnost. Dodatni komfor u zimskom periodu obezbeđuje funkcija grejanja obruča.

  Inovativni odeljak za pametne uređaje

  Središnja konzola sadrži prostor za odlaganje pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja. Tu je port za konekciju sa USB uređajima koji se može koristiti i kao izvor napajanja energijom. Kako se uređaji ne bi oštetili, površine su obložene mekom gumom.

  Jednostavnije bez ključa

  Fordov Keyless sistem vam pruža mogućnost da otključate i zaključate vozilo, a da pritom ne morate vaditi ključ iz džepa. Ova opcija je naročito korisna kada su vam ruke zauzete.

  Dugme za startovanje agregata

  Ključ vam više nije potreban da biste startovali agregat. Dovoljno je pritisnuti pedalu kvačila, ili kočnice ukoliko je automobil sa automatskim menjačem i nakon toga pritisnite Ford Power dugme i pogonski agregat će se uključitii.

  Programibalni ključ MyKey®

  Ova nova tehnologija omogućava da programite ključ, tako da onaj ko koristi taj ključ zapravo vozi automobil u posebno podešenom režimu. Možete ograničiti maksimalnu brzinu kretanja, jačinu zvuka muzičkog uređaja, podsetnik za vezivanje pojasa, itd. Dovoljno je da ubacite ključ u kontakt bravu, startujete agregat i sledite instrukcije za određivanje ograničenja koja želite da aktivirate. Ford MyKey® sistem je najviše interesantan onima koji svoj automobil ustupaju drugim vozačima – prijateljima ili deci.

  Automatski brisači

  Sistem automatskih brisača opremljen je senzorom za kišu. Brisači se aktiviraju čim senzor registruje pojavu kapljica odnosno vlage na staklu. Brzina brisača u automatskom režimu zavisi od intenziteta padavina odnosno količine vode na staklu. Možete odabrati jedan od šest nivoa osetljivosti senzora, čime definišete količinu vode koja je potrebna da se aktiviraju brisači.

  Sklopiva spoljna ogledala

  Kada parkirate i zaključate automobil, elektrosklopiva ogledala se sama preklapaju čime se smanjuje rizik da će doći oštetiti.

  Ford Easy Fuel sprečava sipanje pogrešnog goriva

  Zahvaljujući precizno odmerenom promeru za pištolj kojim se toči gorivo, praktično je nemoguće da u rezervoar sipate pogrešnu vrstu goriva, budući da se u zavisnosti od vrste goriva razlikuju i promeri kod pištolja na benzinskim stanicama. Osim toga, Easy Fuel sistem je konstrusian tako da umesto čepa imate automatsku klapnu p ane morate da odvćete i zavrćete čep koji je redovno zaprljan.

  Jednostavno i brzo odmrzavanje vetrobrana

  Ova opcija vam pomaže da brže odmrznete vetrobransko staklo kada su temperature ispod nule. Samo pritisnete dugme i aktiviraćete grejače koji će za nekoliko sekundi otopiti led.

   

   

   

   

Bookmark & Share