Napredne tehnologije čekaju vašu komandu

Tehnologija uvek ima svoju namenu. U novom C-MAX-u odnosno Grand C-MAX-u, ona omogućava najveći mogući nivo udobnosti, povezanosti i sigurnosti.

Otkrijte paletu izuzetnih tehnologija, jednostavnih za korišćenje, a stvorenih upravo za vas.

 

 

 • Tehnologija vožnje

  Kamera olakšava parkiranje unazad

  Stubići, ograde i niski zidovi uvek predstavljaju opasnost prilikom manevrisanja... Čim ubacite ručicu menjača u „rikverc“,  kamera za vožnju unazad se automatski uključuje i na ekranu prikazuje područje iza vozila. Sistem prikazuje i projektovane putanje, što je od pomoći kod parkiranja na tesnom prostoru.

  Vrata prtljažnika koja se automatski otvaraju i zatvaraju

  Sistem otvaranja prtljažnika bez ruku je izuzetno koristan, naročito kada nosite puno stvari. Ako imate hands-free ključ (u džepu ili torbici),  postavite nogu ispod zadnjeg odbojnika i vrata će se automatski zatvoriti ili otvoriti.

  Ford SYNC 2 s glasovnim upravljanjem i kolor ekranom visoke rezolucije, dijagonale 8 inča, osetljivim na dodir.

  Najnapredniji sistem za informacije i zabavu, koji omogućava intuitivan nadzor putem govora ili dodira nad većinom ključnih funkcija, uključujući one za upravljanje telefonom, muzikom, klima-uređajem i navigacijom. Uz Ford AppLink, u toku samog putovanja možete pristupiti i nekim od omiljenih aplikacija na pametnom telefonu.

  Aktivna pomoć kod parkiranja za parkiranje bez stresa.

  Pomoću senzora vozilo prepoznaje odgovarajuće bočno ili upravno parking mesto i automatski okreće volan kako bi se automobil sam uparkirao. Kod bočnog parkiranja prilikom napuštanja parkirng mesta ovaj sistem vam pomaže da se lakše uključite u saobraćaj. Kada pokazivačem odaberete smer, levo ili desno, sistem će umesto vas okretati volan, a vi preuzimate upravljanje pomoću papučica za gas i kočenje. Kod vožnje unazad, prilikom napuštanja parkirališta, sistem proverava da li se sa leve ili desne strane približava drugo vozilo. Ukoliko ga primeti, upozoriće vas vizualno i zvučnim signalom. Ovaj sistem deluje pomoću radara koji ima domet do 40 metara.

  Tempomat koji automatski prilagođava brzinu i drži odstojanje

  Tehnologija adaptivnog tempomata omogućava vam da izaberete brzinu kojom želite voziti, tako što sam održava željenu brzinu, a kada vozilo ispred vas uspori, sistem će takođe automatski usporiti i tako zadržati prethodno određeno odstojanje. Kada je put ispred vas ponovo prazan, sistem će ubrzati vozilo do zadate brzine.

  Upozorenje na bezbednu udaljenost i sprečavanje naletanja kod niskih brzina

  I kada je isključen aktivni tempomat, možete odrediti željenu udaljenost od vozila koje se nalazi ispred vas. Ako mu se previše približite, sistem će vas upozoriti u tri koraka – najpre signalima u boji (od sivd, žute do crvene), a zatim će se oglasiti i zvučni signal. Ako sistem za sprečavanje naleta kod niskih brzina prepozna da se vozilo ispred vas iznenada zaustavilo, automatski će zaustaviti vaše vozilo i tako sprečiti sudra i eventualno povređivanje. Ovaj sistem je aktivan do brzine 50 km/h.

  Active City Stop

  Sve su češće nezgode u saobraćaju koji je usporen ili se odvija jako polako (naročito na prometnim ulicama u većim gradovima). Sistem za sprečavanje naleta kod niskih brzina je tu da vam pomogne da izbegnete takve saobraćajne nezgode ili da smanjite njihove posledice. Ako primeti da se automobil ispred vas neočekivano zaustavio dok vi vozite brzinom do 30 km/h, automatski će početi da skreće. Ovaj sistem je nagrađen za inovativnost nagradom Euro NCAP Advanced za sigurnost.* 

   * Nagrada je dodeljena sistemu u modelu Ford Focus 2013.

   

  Pomoć pri održavanju pravca u kolovoznoj traci

  Sistem za održavanje putanje u kolovoznoj traci koristi kameru u prednjem delu kako bi intevenisao ukoliko primeti da nenamerno izlazite iz svoje kolovozne trake. Ukoliko do toga dođe, upozoriće vas vibriranjem volana i vizulenim signalom. Ako na ovo upozorenje odreagujete prekasno ili uopšte ne reagujete, sistem vam može ponuditi pomoć kod upravljanja kako bi vas sigurno vratio u odgovarajuću voznu traku. Ova tehnologija je predviđena za puteve sa više traka (npr. autoput), te će se automatski isključiti kod brzine ispod 65 km/h, a možete ga isključiti i ručno. Korisnu pomoć vozačima predstavlja i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, te automatsko prebacivanje između dugih i oborenih svetala. 

  Upozorenje na vozila u mrtvom uglu 'BLIS' 

  Uz pomoć radarskih senzora sistem prati vozila koja vi možda ne biste primetili. Kada se pojavi vozilo u „mrtvom uglu“, upozoriće vas aktiviranjem narandžaste lampice u spoljnom retrovizoru. 

  Kako biste zaštitili retrovizore kod vožnje kroz uske prolaze ili prilikom parkiranja na uskim ulicama, novi C-MAX i Grand C-MAX vam omogućavaju da pritiskom na prekidač sklopite retrovizore i tako sprečite eventualna oštećenja. Grejana stakla na vozilu dodatno će vas zaštititi, jer vam u nepovoljnim vremenskim uslovima brzo obezbeđuju vidljivost.  

  Adaptivna svetla 

  Biksenonska prednja svetla opremljena su naprednim sistemom za upravljanje svetlosnim snopom, koji se prilagodjava uslovima vožnje. Zavisno od vrste puta, tehnologija automatski bira jedan od četiri različita svetlosna intenziteta, a sve kako bi omogućila optimalan raspored svetlosti. Sistem uključuje i svetla za vožnju u zavojima, koja se zakreću u skladu sa okretanjem volana.


   

   

   

   

 • Udobnost i praktičnost

  Dizajniran u skladu sa vašim potrebama

  Pametan dizajn znači da svaka funkcija u C-MAX-u i Grand C-MAX-u ima svoju namenu i da je, što je najbitnije, korisna tokom vožnje. Toj funkcionalnosti se pridružuje i udobnost i zato svaka vožnja predstavlja užitak bez stresa.

  Udobna, fleksibilna i ravno preklopiva sedišta 

  U svoju rafiniranu i udobnu unutrašnjost C-MAX može da ugosti petočlanu porodicu, a zadnja tri sedišta u vozilu moguće je ravno preklopiti i tako obezbediti još više raspoloživog prostora. Grand C-MAX sa 7 sedišta omogućava da se srednje sedište u drugom redu brzo preklopi ispod desnog sjedala. 

  Olakšan pristup sa svih strana

  Jednostavna dupla zadnja klizna vrata putnicima olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila. Osim toga, ovo pametno rešenje sprečava da na uskim parkirng mestima oštetite vrata udarcem u drugo vozilo, zid ili ogradu. 

  Upravljač gde je sve „pri ruci“

  Novi trokraki upravljač ergonomski je oblikovan prema vozaču. Svaki taster i kontrola nalaze se ispod prstiju, čime je poboljšana upotreba i vidljivost kontrolne ploče.  Za veću udobnost u hladnim zimskim danima, preporučujemo vam grejani upravljač.

  Panoramski stakleni krov za uživanje i jači osećaj prostranosti  

  Pritiskom na dugme, elektronski kontrolisana krovna zavesa se pomera unazad i tako omogućava da u kabinu dopre više prirodne svjetlosti kroz panoramski krov. Reflektujuće staklo istovremeno održava svežinu i štiti od štetnog UV zračenja.

    Ambijentalno LED osvetljenje

  Omogućava da unutrašnost vašeg vozila obojite nežnim tonovima i da svoje putovanje zaokružite čarobnim osećajima. 


   

   

   

 • Pogodnosti

  Grejani vetrobran „Quickclear“ omogućava da staklo ispred vozača i suvozača brzo bude čisto

  Ova funkcija omogućava da automobil lakše osposobite za vožnju u hladnim zimskim jutrima. Pritiskom na taster, nevidljivi grejači će brzo otopiti led ili očistiti od rose vetrobransko staklo.

  Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

  Brisači sa senzorima za kišu uključuju se u trenutku kada na vetrobranskom staklu prepoznaju vlagu, a zatim prilagođavaju svoju brzinu kako bi na vreme uklanjali sve što se nanese na staklo. Možete izabrati jedan od šest različitih nivoa osetljivosti, pomoću kojih određujete koliko se vlage mora skupiti pre nego što se brisači aktiviraju.

   Podesite idealnu temperaturu za sebe i suvozača 

  Pomoću digitalnog klima uređaja sa automatskom regulacijom temperature (EATC), možete odredite željenu temperaturu u kabini, a sistem će je sam održavati pomoću napredne klimatizacije.

  Retrovizor protiv zaslepljivanja

  Noćne vožnje su prijatnije i sigurnije kada vas ne zaslepljuju svetla vozila iza vas. Zatamnjeni jednobojni retrovizor prepoznaje jaku svetlost i sprečava zaslepljivanje.

  Bolje osvetljavaju, a ne zaslepljuju druge vozače

  Automatsko uključivanje dugih svetala je korisno za noćnu vožnju jer privremeno smanjuje intenzitet  svetala ukoliko prepozna da je ispred vas vozilo, bilo da dolazi iz suprotnog ili se kreće u istom smeru. Ovaj sistem sprečava zaslepljivanje drugih vozača. Automatski prebacuje sa dugih na kratka svetla u zavisnosti od uslova na putu i tako vam omogućava optimalnu vidlji  vost u svakom trenutku. 

  Sklopivi retrovizori umanjuju rizik od oštećenja

  U vožnji kroz uske prolaze ili kod parkiranja u uskim ulicama moguće je oštetiti spoljne retrovizore. Uz doplatu je moguće dobiti elektro sklopiva, koja se pritiskom na dugme sklapaju i na taj način sprečavaju nastanak oštećenja. S obzirom da su ovi retrovizori i grejani, omogućavaju i optimalnu preglednost pri niskim temperatura.

  Bezbrižno ustupite vozilo uz funkciju MyKey® 

  Ford MyKey® vam omogućava da odredite najveću brzinu, da aktivirate podsetnik za upotrebu sigurnosnih pojaseva, pa čak i da ograničite nivo jačine audio sistema. Ova inovativna tehnologija osmišljena je tako da automobil možete bezbrižno ustupiti prijateljima ili članovimna porodice, jer vrlo lako možete programirati ograničenja.

  Bez ključa - bez poteškoća

  Fordov sistem za ulazak u vozilo bez ključa omogućava vam da zaključavate i otključavate automobila, a da ne morate vaditi ključ iz džepa ili torbe, što je idealno u situacijama kada su vam zauzete ruke.

  Pokrenite automobil pritiskom na dugme

  Ključ vam više nije potreban. Nakon što pritisnete pedalu kvačila ili kočnice (kod automatskog mjenjača), jednostavno pritisnite dugme za pokretanje vozila Ford Power i motor će startovati.

  Brzo menjanje stepena vrhovima prstiju

  Uz 6-stepeni automatski menjač sa PowerShift funkcijom tasteri za menjanje „brzina“ su smešteni uz upravljač. Ova tehnologija omogućava brzo i jednostavno menjanje stepena prenosa vrhovima prstiju, što može biti vrlo korisno prilikom vožnje po krivinama.

  Fordov sistem Easy-Fuel sprečavanje sipanje pogrešnog goriva

  Zahvaljujući ovoj tehnologiji gotovo je nemoguće da vam se dogodi da sipate pogrešno gorivo, jer pogrešan „pištolj“ na pumpi neće odgovarati otvoru. S obzirom da je sistem Easy-Fuel bez čepa, jednom zauvek ćete se rešiti prljavih čepova od rezervoara za gorivo.

   

   

Bookmark & Share