Moto sport

 

Ford trke

 

Ford je u dugoj i slavnoj vezi sa svim oblastima motosporta. Samo u Formuli 1 u partnerstvu Ford-Cosworth nedostižan je po broju osvojenih Velikih nagrada i šampionata.

 

Uvod


Fordovo odeljenje TeamRS, osnovano 2003. godine, zaduženo je za trke automobila i sportska i takmičarska vozila. Ford TeamRS nadzire sve aktivnosti iz oblasti automobilskog sporta kompanije Ford Evropa, od kojih glavnu ulogu ima svetsko prvenstvo u reliju (WRC). Odeljenje takođe, uz tesnu saradnju sa Fordovim glavnim inženjerskim timovima, ima vodeću ulogu u projektovanju i razvoju Fordovih sportskih varijanti serijskih vozila, koje su širom sveta poznate po oznakama ST i RS. Direktor Fordovog odeljenja TeamRS je Jost Kapito, razvojni inženjer za takmičarske motore i bivši takmičar u auto-sportu. On je zaista iskusni stručnjak u ovom poslu i garant entuzijazma i dinamičnog vođenja ovog odeljenja.

 

Takmičarski tim svetskog prvenstva u reliju
Svetsko prvenstvo u reliju (WRC) je za kompaniju Ford Evropa najznačajnija aktivnost u oblasti automobilskog sporta. Takmičarski tim „BP-Ford“, koji se takmiči u svetskom prvenstvu u reliju, ima vozačke ekipe koje kombinuju iskustvo i mladalački pristup. Iskustvo obezbeđuju dvostruki prvaci sveta, Markus Grenholm i Timo Rautiainen, a mladalački pristup Finci Miko Hirvonen i Jarmo Lehtinen. U 2006. godini, takmičarski tim „BP-Ford“ je doneo Fordu titulu u konkurenciji proizvođača automobila, osvojivši naslov svetskog prvaka u reliju Svetske automobilske federacije (FIA WRC).

Bookmark & Share