Ford kinetički dizajn

Kinetički dizajn: vizuelizacija dinamičkih karakteristika vožnje kroz spoljne i unutrašnje elemente dizajna
Godine 2004-te pred Martinom Smitom, izvršnim direktorom za dizajn u Ford Evropa, bio je zanimljiv i odgovoran izazov: da osmisli novi jezik za Fordov dizajn. Bio je to odlučujući trenutak u Fordovoj nedavnoj istoriji, a rezultirao je novom filozofijom dizajna  kompanije - Ford kinetički Dizajn je tu da ostane.

 

Gledajte ekskluzivne snimke iza kulisa, sa TV ad

Ako biste želeli da saznate kako je nastala TV ad, pogledajte video koji sve objašnjava. Da biste pogledali video kliknite na"clapperboard" sliku u gornjem desnom uglu.

 • Filozofija

  Istraživanje "energije u pokretu"

  Upitan da definiše Ford kinetički dizajn, Martin Smit je bio je nepogrješiv u svom odgovoru:  "Jezička forma je izražena kroz smele, dinamične linije i pune površine. Kada pogledate kinetički dizajn, možete da vidite da on vizualizuje energiju u pokretu". To je ova 'energija u pokretu' koja izražava jezik dizajna. Zato i ako samo letimično pogledate, automobili izgledaju kao da se kreću, čak i kada stoje u mestu.

  Evolucija u dizajnu

  Prvo ponavljanje Ford kinetičkog dizajna bilo je na SAV koncept vozila, 2005.To vozilo je kasnije transformisano u S-MAX. Od tada je ovaj jezik dizajna takođe uticao na vozila: Galaxy, Mondeo, Kuga, Focus, novu Fiestu i odnedavno na novi Ka. Još jednom Martin Smit savršeno rezimira viziju Ford kinetičkog dizajna: "Mi želimo da pravimo automobile koji izazivaju emocije  i kažu "Ja želim jednog"’.” Ova vizija je ortišla od koncepta do zapanjujuće stvarnosti.

  Čujte od ljudi koji su to omogućili

  Ako želite da otkrijete više o inspiraciji koja se krije iza Ford kinetičkog dizajna, pogledajte intervju sa Martinom Smitom, Izvršnim direktorom za dizajn u Ford Evrope i sa Erikom Cubakijem, supervizorom za strategiju i unaprijeđenje dizajna.Oni otkrivaju dešavanja i ideje koje su dovele do ove dramatično nove filozofije. Da pogledate video samo kliknite na sliku ispod.


  Martin Smit

  SAV koncept vozila

  SAV koncept vozila

  S-MAX

  Mondeo

  Focus

  Fiesta

  Fiesta

  Kuga

  Ka • iosis u Mondeo

  Koncept iosis

  Premijerno prikazan u Frankfurtu, iosis je bio ideja koja se nadograđivala na neke druge ideje za SAV koncept vozila. U biti, cilj je bio fa se uhvatiti 'energija u pokretu' i vizueliziovati je. Dizajneri su morali brzo da odrede ključne grafičke potpise Ford dizajna. Najviše se među njima isticao otvor za vazduh u obliku naopakog trapeza, ispod rešetke hladnjaka.Ostali elementi su bili definisani lukovi točkova, jaka "ramena" i dinamična donja linija koja se proteže celom dužinom automobila.

  Radikalni polazakiznutra

  Što se tiče unutrašnjosti, tim je želeo vozača koji će biti  zaveden čim se vrata automobila otvore. Za  Martin Smita dizajn unutrašnjosti je "jako važan, možda čak i važniji od dizajna spoljašnjosti". Razvoj dizajna doveo je do izgleda visoke tehnologije u kombinaciji sa praktičnim. U završnoj verziji, iosis je imao "ležeću" unutrašnjost inspirisanu takmičarskim plivanjem, opremljenu neoprenom kao i najfinijom kožom.

  Stvaranje Mondea

  Celi koncept iosisa bio je preveden u formu spremnu za proizvodnju i to bez gubitka nekog od ključnih elemenata. Rezultat je Mondeo kakvog vidimo danas. On prevodi jezičku formu i filozofiju kinetičkog dizajna na jedan drugi nivo, prikazujući njegove glavne osobine. Zajedno, one predstavljaju prisustvo dizajna čiji su signali snažni i graciozni, a jasno pokazuje otelovljenje 'energije u pokretu'.


  Mondeo

  Mondeo

  Mondeo

  Mondeo

  Unutrašnjost Mondea

  skice iosisa
  iosis koncept automobil
  iosis koncept automobil

  iosis koncept automobil

  iosis koncept automobil
  iosis koncept automobil
  iosis koncept automobil

  iosis koncept automobil

  skice iosisa

  skice iosisa


 • Iosis X u Kugu

  Iosis X koncept

  Iiosis X koncept automobil je prvi put izložen na sajmu automobila u Parizu, 2006. godine. Deo zadatka iosisa bio je da se pokažei kako bi se Ford kinetički dizajn mogao uvesti i na druge modele. "Ovo vozilo pokazuje kako možemo da primenimo principe kinetičkog dizajna na različite tipove vozila", rekao je Martin Smit. "To vodi našu filozofiju 'energije u pokretu' napred i pokazuje kako će Ford vozila biti drugačija u budućnosti."

  Kretanje filozofije napred

  Potraga za zajedničkim crtama između iosisa, Mondea i iosis X-a je vrlo jednostavan zadatak. "Naletni" oblik bočnog prozora ("otvaranje" dnevne svetlosti ili DLO skraćenica koju koriste dizajneri),  zajedno sa  rastućom linijom pozadi u  ‘C’ ili ‘D’ stubovima može se pronaći u svim modelima. Još jedan zajednički element dizajna je smela, dinamična  linija, koja se proteže celim donjim delom automobila. Za Rut Pauli, glavnog dizajnera za boje i uređenje unutrašnjosti, iosis X je unapredio igru. "Trebalo je da ojačamo tri glavna stuba: emocionalni proizvod, kvalitet izvršenja i da gradimoi brend sa dizajnom mišića."

  Stvaranje modela Kuga

  Kao "posledica" iosis X-a, 2008. je predstavljena Kuga. To je bio kompletno novi dodatak Fordovom portfoliju putničkih vozila i to sa pogonom na sva četiri točka (AWD), prvi ulazak u krosover segment. Što se tiče konačnog dizajna, Martin Smit je siguran da Kugin dizajn zaitsta odražava principe 'energije u pokretu'. "Moćna jezička forma i smela grafika sjedinjene daju ovom automobilu osećaj pokreta čak i kada je parkiran."


  Kuga

  Kuga

  Kuga

  Kuga zadnja svetla

  Kuga

  Unutrašnjost Kuge
  Unutrašnjost Kuge
  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  iosis X koncept automobil

  Skice Kuge

  Skice Kuge

 • Verve u Fiestu

  Verve koncept

  Predstavljen 2007.godine u Frankfurtu na sajmu automobila, Verve koncept je pomakao Ford kinetički dizajn napred, hrabrom vizijom za mali automobil. Stefan Lamm, šef unutrašnjeg  dizajna u Ford Evropa je izneo njihov jasan stav: "Naše ambicije su da budemo  vodeći u dizajnu malih automobila i da stvorimo individualna vozila za individualne kupce."Sa punom površinom svoje karoserije,  upotpunjenom glatkom linijom krova i strukturom sa B stubom, Verve koncept demonstrira dinamičke mogućnosti u izražavanju filozofije kinetičkog dizajna na malim automobilima.

  Činimo budućnost stvarnošću

  Verve koncept se činio dramatičnim spolja i iznutra i bio je dizajniran za generaciju koja je odrasla u eri mobilnih telefona. Po prvi put je predstavio neke nove tehnologije koje bi mogle da budu proizvodna stvarnost. Niko Vidakovic, šef unutrašnjeg dizajna u Ford Evropa, kaže: “Ovo je odskočna daska u dovođenju kinetičkog dizajna u dizajn unutrašnjosti.... vizuelne inovacije, povezivanje jezičke forme unutrašnjosti sa onom spoljašnjeg dizajna nešto su što, prema našem uverenju, ne čini ni jedna druga kompanija."

  Kreiranje nove Fieste

  Vratite se nazad u 2008. godinu, kada je nova Fiesta najavila svoj dolazak. Za  Martin Smita to je bila "najkompletnija, najizražajnija i najuzbudljivija Fiesta, koju je Ford ikada proizveo". Ona objedinjava  Ford kinetički dizajn u njegovoj najčistijoj formi, sa prepoznatljivom prednjom rešetkom, naglašenim lukovima točkova i sa dinamičnim bočnim pojasom koji se proteže celom dužinom automobila. Futuristička unutrašnjost nadilazi očekivanja koja je postavio Verve koncept i uključuje zabavni sistem inspirisan mobilnim telefonima i prefinjeni Human Machine Interface.


  New Fiesta

  Unutrašnjost Fieste

  New Fiesta

  Centralna konzola

  Verve koncept automobil

  Verve koncept automobil
  Verve koncept automobil
  Verve koncept automobil

  Verve skice

  Fiesta

  Verve skice

  Verve skice

 • iosis-MAX i budućnost

  iosis-MAX

  Predstavljen na sajmu automobila u Ženevi, 2009.godine, iosis-MAX pokazuje kako bi trebalo da izgledaju multi aktivna vozila (MAV-Multi-Activity Vehicle). Označava sledeću fazu evolucije Ford kinetičkog dizajna, predstavlja novi koncept otvaranja vrata , lagane materijale i unapređuje aerodinamiku.

  Prostor u unutrašnjosti je savršeno iskorišten, sa dramatičnim uglastim formama, inspirisanim futurističkim filmovima, arhitekturom i ephohalnim dizajnom prostora. To je savršen nastavak spoljašnjeg dizajna, u kojem Ford kinetički dizajn kreira sasvim novi izgled - da definiše kako bi trebalo da izgleda novi MAV.

  "To je najveći stilski izraz koji može da ima MAV", kaže Patrick Verhee, direktor dizajnerskih inovacija i menadžer za sajamska vozila u Ford Evropa. "To je remek jelo koje spaja dizajn i funkcionalnost u jednu celinu."

  Šta je sledeće?

  Dizajnerski tim je nagovestio novi pravac, ne samo za Ford već i za celokupnu industriju. Krajnji cilj je da se postigne vođstvo u dizajnu i jasno je da će Ford kinetički dizajn nastaviti svoj razvoj. Martin Smih je jasan u svojim namerama: "Iako  iosis-MAX nije preteča u specifičnoj proizvodnji vozila, svejedno naglašava evoluciju kinetičkog dizajna i može se primeniti, sa zadivljujućim rezultatima, na sva vozila u Fordovom portfoliju."


  Ford iosis-MAX video

  Ford iosis-MAX video

  iosis-MAX

  iosis-MAX i tim dizajnera

  Murat Seven dizajner unutrašnjosti

  iosis-MAX u nastajanju
  iosis-MAX koncept automobil
  iosis-MAX unutrašnjost

  iosis-MAX prednja svetla

  iosis-MAX koncept automobil

  iosis-MAX koncept automobil

  iosis-MAX koncept automobil

  iosis-MAX koncept automobilBookmark & Share