Osluškivanje novi vid kontrole kvaliteta Ford motora

Od degustiranja vina do štimovanja koncertnih klavira, postoje mnogi primeri gde su ljudska čula nezamenjiva kada je reč o kontroli kvaliteta proizvoda. Najnoviji takav slučaj dolazi iz Ford fabrike u Valensiji, gde specijalno obučeno osoblje pomoću sluha kontroliše da li je sve u redu sa moćnim 2.3 EcoBoost motorom od 350 KS pre nego što će biti ugrađen u sportski model Focus RS.


„Ovaj tim zna kako zvuči perfektno kalibrisan motor jer su njegovi članovi obučeni da prepoznaju sitne zvukove koji ukazuju na moguće nepravilnosti u radu", izjavio je Gunnar Herrmann, potpredsednik zadužen za kvalitet u kompaniji Ford Evropa. „Sličan proces postoji i u medicini gde doktori i pored najnaprednijih dijagnostičkih uređaja i dalje koriste stetoskop za proveru nekih od vitalnih funkcija kod pacijenata.

Zaposleni u Ford fabrici u Valensiji naučili su da prepoznaju defekte zahvaljujući obuci gde su se susretali sa specijalno pripremljenim motorima sa „greškom", koji ispuštaju specifične zvukove. Nakon višemesečnog treninga i učenja, članovi tima su postali obučeni da „preslušaju" intenzivan jednominutni test u jednoj od 18 „gluvih" soba na kraju proizvodne linije.
U slučaju da čuju bilo kakvo zveckanje ili zviždanje, što predstavlja tipične simptome kod blokiranog kanala za podmazivanje ili oštećenih zupčanika na menjaču, motor se šalje na dalja ispitivanja kako bi problem bio rešen.

Motor 2.3 EcoBoost od 350 KS koji se ugrađuje u novi Focus RS, specijalno je dizajniran kako bi obezbedio ultimativne performanse za Fordov „hot hatch" koji ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 266 km/h.
Ovoj specijalnoj tehnici ispitivanja priključuju se i EcoBoost agregati namenjeni Fordovim modelima Focus ST, S-MAX i Mondeo.

„Iskustvo koje smo stekli preslušavanjem više hiljada motora, omogućava nam da prepoznamo kada motor ne radi perfektno, izjavio je Juan Carlos Rosmari, kvalifikovani tehničar u Fordovoj fabrici u Valensiji. Svaki tip motora ima jedinstveni zvuk i osluškivanjem u specijalnim prostorijama možemo da prepoznamo karakteristične znakove koji ukazuju na neki problem.

Specijalan Fordov tim tehničara u fabrici u Valensiji, svakoga dana sprovodi kontrolu nad 2.000 motora.

Bookmark & Share