Ford prvi u klasi u Ženevi predstavio aktiviranje zadnjih vrata nogom na potpuno novoj generaciji modela Kuga

Ford Motor kompanija će ponuditi inovativni hend fri (bez ruku) sistem za vrata prtljažnika na potpuno novom modelu Kuga, omogućavajući kupcima - prvi u klasi - pristup gepeku jednostavnim mahanjem nogom.

 

Hends fri sistem omogućava korisnicima modela Kuga da nežnim zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika otvore i zatvore prtljažnik bez potrebe da pakete ili opremu spuštaju na tle. Nova generacija modela Kuga je predstavljena na Salonu automobila Ženeva 2012.

 

"Ovo je savršen primer kako smo razvijajući postojeću tehnologiju uspeli da poboljšamo iskustva naših kupaca sa Fordovim vozilima", rekao je Dominik Nical, stručnjak za bezbednosnu elektroniku u Ford Evropa. "Rezultat je praktično i jedinstveno rešenje za zajednički problem - otvaranje prtljažnika kada su pune ruke. To je rešenje koje će zaista raditi za korisnike u svakodnevnom životu."

 

Razvojni tim je proveo šest meseci radeći sa Human Machine Interface u Fordovoj laboratoriji, koristeći dobrovoljce za testiranje prototipa sistema ugrađenog u prethodnu generaciju modela Kuga. Rigoroznim testiranjima, prilagođenim realnom životu, perfektno je usavršeno potrebno zamahivanje nogom i obezbeđeno da se ovaj sistem ne meša sa ostalim u vozilu.

 

Hends fri sistem za vrata zasnovan je na Fordovom inteligentnom pristupnom dugmetu za startovanje vozila. Ono omogućava korisnicima koji imaju ključ kod sebe da otključaju i startuju vozilo bez potrebe da ključ izvade iz svog džepa ili tašne.

 

Dva senzora u zadnjem braniku detektuju potkolenicu osobe i zamahivanje nogom. Sistem zaštite od slučajnog otvaranja je tako programiran da se vrata prtljažnika otvore samo pokretima nogom - ne i kada su ispod životinje ili kada vozilo naleti na izbočinu na putu.

 

Sistem je debitovao krajem prošle godine u Severnoj Americi, na Kuginom „sestrinskom“ modelu Ford Escape. Fordovi inženjeri su ponovo kalibrisali sistem za Evropu kako bi se omogućilo da radi i ako je ugrađena kuka za vuču, jer je to opcija koju često biraju evropski kupci modela Kuga.

 

Automatski hends fri sistem za vrata prtljažnika je predstavljen kao opcija sa sistemom ulazak bez ključa /Keyless Entry/ na potpuno novom modelu Kuga, koji se u prodaji očekuje kasnije ove godine.

 

Bookmark & Share