Ford predstavlja svetske premijere na Salonu automobila u Ženevi 2012

  • Ford premijerno predstavlja B-MAX model speman za početak proizvodnje; jedan od tehnološki najopremljenijih malih automobila na tržištu Evrope, koji nudi SYNC sistem za ostvarivanje konekcije, najekonomičniju potrošnju goriva u klasi i inovativni Ford sistem vrata za laki pristup unutrašnjosi (Ford Easy Access Door System)
  • Svetska premijera dugo očekivane Ford Fieste ST, koja je spremna za početak proizvodnje
  • Sledeća generacija modela Ford Kuga takođe ima svetski debi; elegantnija, prostranija i sa većim mogućnostima konekcije nego ikad dosad
  • Potpuno novi Tourneo Custom koncept na svetskoj premijeri predstavlja novi izgled kombi vozila za prevoz putnika sa karakteristikama putničkog vozila i najavljuje novu liniju vozila koja će biti puštena u prodaju tokom 2012. godine
  • Kroz predstavljanje modela Focus Electric i novog, veoma hvaljenog Focus 1,0-litarskog EcoBoost, Ford takođe ističe svoje čvrsto opredeljenje ka održivijoj budućnosti automobilske industrije

 

Na Salonu automobila u Ženevi, koji je za publiku otvoren od danas do 18. marta Fordov štand vrvi od noviteta. Pre svih, tu je potpuno novi B-MAX. Premijerno je predstavljena i nova Fiesta ST spremna za početak proizvodnje - prva performantna verzija Fordovog malog automobila. U Ženevi je i potpuno novi model Kuga – pametnija, elegantnija i prostranija verzija veoma uspešnog modela koja zamenjuje dosadašnju Kugu. Pažnju pleni i Tourneo Custom koncept, koji najavljuje dolazak čitave potpuno nove linije jednotonskih vozila.

Ford takođe izlaže dva nova, veoma značajna Focus modela, koji ističu posvećenost kompanije održivijoj budućnosti automobilske industrije - Focus Electric i Focus 1.0 EcoBoost, opremljen najekonomičnijim benzinskim motorom koji je Ford ikada konstruisao.

"Mi šaljemo snažnu poruku naše posvećenosti da Fordovi proizvodi svojim novinama uvek budu ispred drugih", kaže predsednik i izvršni direktor Ford Evropa, Stephen Odell. "Naš novi Ford B-MAX zaista pomera granice tradicionalnog razmišljanja i donosi jedinstven pristup, u kojem se nije okušao nijedan drugi proizvođač.“

“Novi modeli Fiesta ST, Kuga i Tourneo Custom koncept su tri veoma različita proizvoda, ali ono što im je zajedničko je pristup koji je u potpunosti usmeren ka kupcu”, dodaje on. “Focus Electric i Focus 1.0-litarski EcoBoost odraz su našeg opredeljenja ka održivoj budućnosti automobilske industrije.”

B-MAX – otvara vrata novom viđenju malih automobila

Fordov sistem vrata sa lakim pristupom nudi eleganciju i neprevaziđenu praktičnost, sa nesmetanim ulaskom i izlaskom kroz prednja vrata sa klasičnim šarkama i klizna zadnja vrata, koja su integrisana u centralne stubove karoserije. B-MAX se odlikuje najmanjom potrošnjom i najnižom emisijom CO2 u svojoj klasi.

U modelu B-MAX je takođe premijerno, za tržište Evrope, i Fordov SYNC sistem glasovne kontrole i konekcije u automobilu, koji uključuje i funkciju pomoći u hitnim slučajevima koja putnicima u vozilu pomaže da direktno upute poziv službama hitne pomoći u slučaju saobraćajne nesreće. B-MAX je takođe prvi automobil u klasi opremljen Fordovim sistemom za izbegavanje sudara pri malim brzinama, Active City Stop.

Fiesta ST – svetska premijera performantnog hečbeka

Nova Fiesta ST biće za 20 odsto snažnija od svojih prethodnika. Očekuje se da će 1,6-litarski EcoBoost motor sa 180 KS omogućiti ubrzanje od 0-100 km/h za manje od sedam sekundi i maksimalnu brzinu veću od 220 km/h.

Značajna poboljšanja postignuta su i kroz uvođenje specijalnog podešavanja podvozja („šasije“), koje je spušteno za 15 mm u odnosu na standardni automobil, Fordovog unapređenog sistema Torque Vectoring Control – (eTVC) i tri režima elektronske kontrole stabilnosti, od kojih je svaki testiran na preko 5.000 km vožnje na stazi Nirburgring Nordšlajfe (Nürburgring Nordschleife) u Nemačkoj.

Ford Kuga – pametnija, elegantnija, prostranija

Ford preuzima aktuelnu formulu uspešnog modela Kuga i unapređuje je uvođenjem automatskog otvaranja vrata prtljažnika, koja se mogu otvoriti i zatvoriti jednostavnim zamahjivanjem stopalom ispod zadnjeg branika; 82 litra dodatne zapremine prtljažnog prostora i zadnja sedišta koja se jednim dodirom na taster preklapaju u ravan poda.

Ford je takođe unapredio dinamičke vozne osobine, poboljšao pogon na sva četiri točka, obogatio ponudu ekonomičnim 1,6-litarskim EcoBoost benzinskim motorom, a u opremu je uvrstio i SYNC sistem sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima.

Predstavljen Tourneo Custom koncept

Ford Tourneo Custom koncept najavljuje uvođenje potpuno nove palete vozila. Baziran na istim principima kinetičkog dizajna kao najnovija Ford putnička vozila, Tourneo Custom koncept se odlikuje veoma dinamičnim i modernim izgledom koji će privući sasvim novu generaciju kupaca. Takođe će se u ponudi naći sa bogatim izborom najmodernijih tehnologija za pomoć vozaču u vožnji, kao i SYNC sistemom sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima.

Focus – dve verzije nagoveštavaju zeleniju budućnost

Dva zanimljiva Focus modela, 1.0-litarski EcoBoost i potpuno električni Focus Electric predstavljaju smernice ka održivijoj budućnosti automobilske industrije i priključuju se sve brojnijoj grupi vozila sa ECOnetic oznakom koja su najštedljivija, ili su bar među najštedljivijim vozilima po potrošnji goriva u svojoj klasi.

 

Bookmark & Share