Ford predstavio EcoSport

 

Ford predstavio EcoSport, kompaktan, potpuno novi SUV za Evropu

 

Među prvim Fordovim vozilima u Evropi koje nudi Ford SYNC AppLink - sistem koji omogućava vozačima da glasom kontrolišu smartphone aplikacije

 

Na uticajnom kongresu industrije mobilnih tehnologija Mobile World Congress u Barseloni, Ford je 25. februara predstavio evropsku proizvodnu verziju potpuno novog SUV-a EcoSport. Na zahtev kupca, on će biti opreman Ford SYNC glasom aktiviranim sistemom povezivanja u automobilima, kao i SYNC funkcijom pozivanja hitne pomoći. Pored toga, ovaj kompaktni SUV će biti jedno od prvih Fordovih vozila u Evropi koje će ponuditi Ford SYNC AppLink, koji omogućava klijentima da glasom kontrolišu smartphone aplikacije sa sedišta vozača.

 

"Ulazimo u godine ’povezanog’ automobila i debi EcoSporta na Mobile World Congress naglašava koliko je važna napredna tehnologija za kupce vozila i za Ford", kaže Paul Mascarenas, Fordov šef tehničkog odeljenja i potpredsednik za istraživanja i inovacije.

 

Kada krene u prodaju, kasnije tokom ove godine, EcoSport će biti drugi SUV „lansiran“ kroz Fordov program ekspanzije evropske proizvodne game, nakon nedavno uvedene nove verzije modela Ford Kuga. Ford planira da dovede u Evropu i narednu generaciju Ford Edge, većeg, višestranog SUV-a premijum klase, popularnog u SAD i na drugim tržištima.

 

Napravljen na Fordovoj globalnoj platformi B segmenta, kompaktni EcoSport će imati agilnost i efikasnost u potrošnji goriva malog porodičnog automobila sa fleksibilnošću, prostranošću, visokim položajem u vožnji i "vozi bilo kuda“ privlačnošću jednog SUV-a.

 

"Uloga automobila evoluira", kaže Mascarenas. "Kupci žele da budu u stanju da bezbedno uživaju u istom nivou povezivanja u svojim automobilima kao što bi uradili kod kuće, a SYNC AppLink omogućava da urade upravo to. Kroz maksimiziranje potencijala aplikacija, Ford može da ponudi kupcima vodeći u klasi opseg smartphone aplikacija dok su u pokretu."

 

Ford SYNC sa funkcijom hitne pomoći, nakon nesreće, direktno povezuje putnike u vozilu sa operaterima lokalnih službi hitne pomoći, na ispravnom jeziku za region, koristeći informacije iz GPS uređaja ugrađenog u vozilo, kao i mobilne mreže da ukaže na lokaciju udesa i izabere odgovarajući jezik na kojem će isporučiti uvodni poruku.

 

Potpuno novi EcoSport će biti u ponudi sa Fordovim inovativnim 1,0-litarskim EcoBoost motorom od 92 kW (125 KS), "Međunarodnim motorom godine“; sa 1,5-litarskim benzinskim motorom od 81 kW (110 KS) i sa 1,5-litarskim dizel motorom od 66 kW (90 KS) za koji se očekuje da ima ekonomičnu potrošnju goriva, vodeću u klasi.

 

Za SUV karakteristična prednja maska, kratka „hauba“ i zakošeni prednji stubovi stvaraju savremeni sportski osećaj, a moderan izgled pojačavaju i uglasta glavna svetla. EcoSport će takođe ponuditi sveobuhvatan paket tehnologija za pomoć vozaču, uključujući i elektronski program za kontrolu stabilnosti (ESP) i pomoć pri polasku uzbrdo (Hill Launch Assist).

 

 

 


 

 

 

Bookmark & Share