Ford Focus zadrzao reputaciju najprodavanijeg automobila u svetu i u prvoj polovini 2013 godine

Ford Foscus, automobil sa reputacijom najprodavanijeg u svetu u 2012-oj, zadržao je tu titulu i u prvoj polovini 2013.

 

Pored toga, Ford Fiesta je rangirana kao četvrto najprodavanije vozilo, što Ford čini jedinim brendom koji ima dva najprodavanija vozila među pet najtraženjih u svetu, a prema Fordovoj analizi podataka o registracijama vozila u svetu koje je prikupio provajder Polk automotive.

U prvoj polovini 2013. plasman Ford Focusa je porastao za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine - na 589.709 registrovanih vozila, na šta je primarno uticalo povećanje tražnje kupaca u Kini i drugim azijskim državama. Prodaja Focusa u Kini je porasla za 137 odsto u odnosu na 2012-tu, na ukupno 202.380 vozila, što tu državu čini najvećim pojedinačnim svetskim tržištem tog modela, a predstavlja i trećinu prodaje modela Focus.

Xiao Bing, 31-godišnji menadžer prodaje u jednoj IT kompaniji u Pekingu, jedan je od kupaca novog Focusa.

"Novi Focus izgleda kao vozilo visoke tehnologije i zadovoljava moja estetska očekivanja", kaže Bing. "On se značajno promenio od prethodnog modela. Rukovanje automobilom je super. Kada sam ga probao, novi Focus je glatko prošao kroz sve krivine. Sve u svemu, to je najbolja kombinacija izgleda, performansi, vrednosti i ekonomičnosti u potrošnji goriva."

Kupci u drugim azijskim državama na Focus takođe reaguju oduševljeno. U septembru se izveštava da su prodaje Ford Focusa u Indioneziji porasle za 193 odsto, 72 odsto i na Filipinima i u Vijetnamu, a 42 odsto na Tajlandu.

Ford Fiesta se pridružuje među pet svetskih bestselera, a prvo mesto je „zaradila“ kao najprodavaniji subkompakt automobil na globalnom nivou, sa 356.434 jedinica registrovanih u prvoj polovini 2013.

"Fiesta je imala sjajan početak, a Focus postaje sve bolji - posebno u Kini", kaže Jim Farley, izvršni potpredsednik za globalni marketing, prodaju i servis Forda i Linkolna. "Ovo je jedan Ford u svom najboljem izdanju: atraktivno vozilo sa malom potrošnjom goriva, vodećim kvalitetom, tehnologijom i personalizovanošću koja pruža zabavu u vožnji."

Kombinovano, broj registrovanih malih Fordovih automobila u svetu - Fiesta i Focus – za prvih šest meseci ove godine ukupno iznosi 946.143 vozila, što predstavlja porast od 8 odsto.

 

Bookmark & Share