Ford Focus najprodavaniji automobil u svetu

 

Fiesta najprodavanija u klasi sub-kompakt vozila

 

Ford Focus je zvanično poneo pločicu sa titulom najprodavanijeg automobila na svetu, dok je Ford Fiesta najprodavaniji sub-kompakt automobil na svetu - prema podacima organizacije Polk, lidera u prikupljanju podataka i prognoziranju trendova u automobilskoj industriji.

 

Podaci o globalnim registracijama prijavljeni Polku otkrivaju da je širom sveta u 2012. prodaja kompaktnih modela Focus iznosila 1.020.410 vozila, čime je stekao titulu najprodavanijeg automobilana planeti. Polk takođe potvrđuje da je Ford Fiesta najprodavaniji sub-kompakt automobil na globalnom nivou, sa 723.130 registrovanih jedinica prošle godine.

 

"Focus i Fiesta predstavljaju vrhunac naše One Ford globalne proizvodne strategije", kaže Džim Farli /JimFarley/, izvršni potpredsednik za globalni marketing, prodaju i servis vozila Ford iLincoln. "Naši proizvodi su naišli na globalan odziv potrošača - posebno u najprodavanijimi najkonkurentnijim segmentima - s njihovom jedinstvenom kombinacijom ekonomične potrošnje goriva, visokog kvaliteta, bogatog sadržaja i personalizovanom zabavom za vozača. Strategijom One Ford, u mogućnosti smo da ostvarimo ekonomiju obima, a kupcima širom sveta podarimo fantastičnu vrednost."

 

Focusje u Evropi prošle godine postao prvi Ford koji se nudi sa inovativnim 1,0-litarskimEcoBoost benzinskim motorom, proglašenim Međunarodnim motorom godine 2012. Uz to, u 2012. u Evropi i na tržištima širom sveta u prodaju je pušten i Focus ST sa 250 KS. U 2012. Ford je takođe lansirao i modernu, novuFiestu, a u ovoj godini i Fiestu ST sa 182 KS.

 

Fiestin najnoviji uspeh sledi i potvrda da je Fordov svetski automobil B segmenta najprodavaniji mali automobil u Evropi u 2012. godini - prema JATO Dinamics*, provajderu statističkih i istraživačkih podataka iz automobilske industrije. Po podacima JATO Dinamics, evropski potrošači su u proseku kupovalipo jednu novu Ford Fiestu svaka dva minuta.

 

Tržišnom uspehu Focusa doprinosi i povećana tražnja u Kini i SAD. Prošle godine registracije u Kini su povećane za 51 odsto, pa je, prema Polk podacima, to tržište „odgovorno“ za svaki četvri Focusprodat u svetu u 2012.Prodaja Focusau SAD u 2012. je porasla 40 odsto, što takođe doprinosi globalnom tržišnom rastu ovog modela.

 

"Od lansiranja u Kini, krajem marta prošle godine, prodaja Focusakontinuirano jača, pa je sada, po prvi put u istoriji, taj model rangiran kao najprodavanije putničko vozilo u Kini u 2012", rekao je Farli. "Sa dodatnim proizvodnim kapacitetom, uvećanim prošle godine, sada imamo ogromnu šansu za dalje jačanje naše globalne prodaje malih automobila u 2013, koja je veoma jako startovala već na početku godine."

 

U prošloj godini, ukupne nove registracije vozila Ford F-Series–u Americiveć 36 uzastopnih godina najprodavanijeg velikog pik-apa– iznosile su 785.630 jedinica, što ga svrstava na treće mesto među svim prodatim vozilima širom sveta.

 

 

Bookmark & Share