Dinamičan Ford Tourneo Custom koncept premijerno na Salonu automobila u Ženevi 2012

  • Ford Tourneo Custom koncept na svetskom debiju na Salonu automobila u Ženevi 2012. premijerno prikazuje svoj potpuno novi izgled i predstavlja sasvim novu liniju jednotonskih Ford Transit transportnih i komercijalnih kombi vozila za tržišta Evrope i Azije
  • Dinamičan i savremeni Tourneo Custom koncept usvaja isti kinetički dizajn kao i najnoviji Ford putnički modeli, a novim pristupom prostoru, stilu i funkcionalnosti nameće se novim generacijama kupaca Tourneo modela
  • Elegantan koncept sa osam sedišta donosi novu energiju u segmente lične upotrebe, životnog stila i eksluzivnih „šatl“ prevoza; dinamičke osobine i komfor kao kod putničkog automobila objedinjeni su u kokpitu skrojenom po meri vozača i luksuzno uređenoj unutrašnjosti
  • Zadnja klupa sa višestrukim mogućnostima podešavanja i vađenja može se, po potrebi, prilagoditi za posao ili zabavne aktivnosti, dok je od novih tehnologija prisutan, između ostalog, i SYNC sistem glasovne kontrole i konekcije u automobilu sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima
  • Koncept je opremljen najsavremenijim sistemima za pomoć vozaču u vožnji, a najnovija Ford ECOnetic tehnologija sa niskom emisijom CO2 doprinosi da se vozilo svrsta među najekonomičnije po potrošnji goriva u svojoj klasi

Novi, dinamičan Ford Tourneo Custom koncept ima svetsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi 2012. i unosi jedan novi nivo energije i stila u segment vozila za ličnu upotrebu u Evropi.
 
Uz predstavljanje potpuno nove palete kombi vozila za transort putnika, nakon koje će uslediti puštanje u prodaju i linije komercijalnih vozila, Tourneo Custom koncept prikazuje potpuno novi izgled koji se obraća klijentima koji cene stil, funkcionalnost i prostranost.

“Jedan pogled na Tourneo Custom koncept dovoljan je da shvatite da će ubrizgati jedan uzbudljiv, novi duh u segment vozila za ličnu upotrebu”, kaže Stefen Odel /Stephen Odell/, predsednik i izvršni direktor Ford Evropa. "Dolazeća nova linija vozila daje nam mogućnost da sasvim novim pristupom privučemo nove kupce, i tu smo priliku oberučke prihvatili."

„Veoma smo uzbuđeni zbog predstavljanja ovog značajnog novog koncepta u Ženevi. Karakteristike Tourneo Custom modela, koje su slične kao kod putničkih automobila, umeće da ceni veliki broj naših kako poslovnih tako i privatnih kupaca, a ovaj salon je savršena prilika za prvo predstavljanje vozila.”

Tourneo Custom koncept predstaviće potpuno nov, uzbudljiv izgled i čitav niz sadržaja, koji vozilu daju jak, automobilski izgled.

Ovo uključuje potpuno nov dizajn unutrašnjosti sa kokpitom projektovanim prema meri vozača, kao i luksuznu, potpuno doteranu kabinu koja izgledom i visokim kvalitetom materijala podseća na savremene limuzine sa više sedišta.

Koncept takođe predstavlja čitav niz pametnih inovacija, među kojima su i zadnja sedišta sa mogućnošću višestrukog podešavanja i vađenja, savremeni SYNC sistem glasovne kontrole konekcije u automobilu sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima, kao i najnoviju Ford ECOnetic tehnologiju sa niskom emisijom CO2.

Dramatičan novi jezik dizajna
Tourneo Custom koncept veoma jasno izražava novi, dramatični pravac u dizajnu Fordove linije komercijalnih vozila, koja će se na tržištu pojaviti u drugoj polovini 2012. godine.

Sa modernim i aerodinamičnim linijama, konceptno vozilo je oličenje dinamičkih osobina svojstvenih kinetičkom dizajnu Fordovih putničkih vozila, koji generiše snažan osećaj pokreta, čak i dok vozilo stoji.

“Namera nam je bila da stvorimo dizajn sa čistim, futurističkim linijama, koji će izazvati stvaran osećaj mogućnosti”, pojasnio je Pol Kembel (Paul Campbell), glavni dizajner Ford Evropa.

“Sa svojim sportskijim stavom, naglašeno uzdignutom linijom rubova i potpuno ravnim staklima, Tourneo Custom koncept donosi dah svežine i uzbudljivosti u klasu kombi vozila za prevoz putnika.“

“Kroz primenu najnovijih principa kinetičkog dizajna, forma se odlikuje potpuno novim, dramatičnim stilom”, dodao je Kembel.

Prepoznatljivi potpis kinetičkog dizajna doprinosi jedinstvenom karakteru Tourneo Custom koncept modela, i obuhvata upečatljivu masku hladnjaka trapeznog oblika, snažnu i mišićavu liniju bokova, ispupčene rubove blatobrana i linije prozora sa karakterističnim odskokom na zadnjem delu.

Koncept je dodatno poboljšan čitavim nizom stilskih detalja, od hromiranog okvira maske hladnjaka i neobičnog LED osvetljenja na prednjem delu, do izuzetno dinamičkog izgleda točkova od lake legure prečnika 18 inča.

Luksuzna unutrašnjost kao kod putničkog vozila

Tourneo Custom Concept predstavlja potpuno nov dizajn unutrašnjeg uređenja i u segment kombi vozila donosi novi nivo stila i sofisticiranosti svojstven putničkim vozilima.

“Želeli smo da vozaču i putnicima na zadnjem sedištu pružimo unutrašnjost koja će biti uređena prema istim standardima dizajna i kvaliteta kao i u modernoj limuzini sa više sedišta, ali uz obilje prostora za putnike i prtljag”, objasnio je Kembel.

“Od moderno oblikovanog mesta vozača i kokpita prilagođenog vozaču, do luksuzno uređenog i kožom obloženog zadnjeg dela kabine, Tourneo Custom koncept pokazuje kako unutrašnjost u ovoj klasi vozila može biti istovremeno i funkcionalna i atraktivna.”

Stilizovana instrument tabla oblikovana je tako da bude usmerena prema vozaču, a obuhvata opremu koja je veoma slična Fordovoj liniji putničkih vozila. Kao i na spoljnim linijama, i unutrašnjosti sledi isti pristup kinetičkom dizajnu kao u najsavremenijim putničkim modelima, kao što je gornji deo instrument table u obliku krila.

Putnici u zadnjem delu vozila raspolažu obiljem prostora i okruženi su luksuzom u bogato uređenoj putničkoj kabini sa izraženim detaljima kinetičkog dizajna na bočnim panelima, koji se uklapaju sa grafičkim rešenjima u prednjem delu kabine.

Sâm dizajn zadnjih sedišta potpuno je nov, što omogućuje da se veoma lako preklope u različite konfiguracije, ili po potrebi potpuno izvade. Na ovaj način se unutrašnjost vozila na jednostavan način može prilagoditi poslovnim potrebama ili aktivnostima u slobodno vreme.

U konceptnom vozilu osećaj luksuza i prostranosti u unutrašnjosti dodatno je istaknut ekskluzivnom dvotonskom šemom boja, sa ručno šivenim kožnim sedištima sa atraktivnim umecima od tkanine.


Pametne nove funkcije
Tourneo Custom koncept ističe da i kupci u segmentu kombi vozila mogu da očekuju jednak nivo tehnološke opremljenosti kao i vozači Fordovih putničkih vozila.

Među pametnim, inovativnim funkcijama na konceptnom vozilu su:

•    ECOnetic tehnologije – Fordove napredne funkcije za postizanje niskog nivoa emisije CO2, uključujući Auto-Start-Stop sistem i pametno regenerativno punjenje
•    SYNC sistem glasovne kontrole i konekcije u automobilu – omogućuje povezivanje mobilnih telefona i muzičkih plejera sa sistemom u vozilu i njihovo upravljanje glasovnim komandama
•    Emergency Assistance – Pomoć u hitnim slučajevima – funkcija u sklopu SYNC sistema koja putnicima u vozilu pomaže da pozovu službu hitne pomoći u slučaju sudara i pruži im informacije o lokaciji vozila
•    Napredni sistem pasivne zaštite – obuhvata vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke i vazdušne zavese
•    Kamera na zadnjem delu vozila – integrisana u sklopu zadnjeg retrovizora
•    Sistem upozoravanja u slučaju odstupanja od pravca kretanja i Sistem za upozoravanje vozača – najsavremenije funkcije za pomoć vozaču u toku vožnje, koje će ga upozoriti ukoliko sistem registruje nenamerno odstupanje vozila, ili ukoliko uoči umor vozača za volanom

Da bi obezbedio da poboljšane specifikacije budu dopunjene vrhunskim performansama i ekonomičnom potrošnjom goriva, pogon konceptnog vozila poveren je poboljšanoj verziji Fordovog 2,2-litarskog Duratorq TDCi dizel motora sa 155 KS.

Tourneo Custom Concept zasniva se na novoj globalnoj Fordovoj platformi konstruisanoj tako da obezbedi dinamičke osobine svojstvene putničkom vozilu, uključujući okretnost u upravljanju, veću udobnost u vožnji i snižen nivo buke.

“Kupci na tržištu kombi vozila postali su znatno zahtevniji u pogledu nivoa tehnološke opremljenosti, performansi i upravljanja”, kaže Beri Gejl /Barry Gale/, glavni inženjer u Ford Evropa. “Ovaj koncept je dokaz da mi te zahteve shvatamo veoma ozbiljno, i da kupci mogu da očekuju jedno veoma rentabilno vozilo i osećaj u vožnji kao kod putničkog vozila.”

Nova generacija Ford komercijalnih vozila
Premijera Tourneo Custom koncept modela predstavlja značajnu najavu dolaska potpuno nove generacije Fordovih komercijalnih vozila. Kompletna paleta modela biće predstavljena tokom 2012. godine.

Naglašavajući ovu veliku seriju premijernih predstavljanja, sâm Tourneo Custom koncept najavljuje dolazak nove familije Ford putničkih i jednotonskih vanova koji će se pojaviti kako na tržištu Evrope, tako i na drugim svetskim tržištima, ali se neće prodavati na tržištu Severne Amerike.

“Predstojeća premijera jednog potpuno novog putničkog i teretnog kombi vozila za nas je veoma uzbudljiv događaj”, kaže Gejl. “Novi model postavlja nam mnogo tema za razgovor, i radujemo se da u bliskoj budućnosti iznesemo više detalja.”

Novu paletu modela pokretaće unapređene verzije novog 2,2-litarskog Duratorq TDCi dizel motora, koji je premijerno uveden 2011. godine; sa Auto-Stop-Start tehnologijom koja će se ugrađivati kao standardni deo opreme, Ford želi da postigne najekonomičniju potrošnju goriva u svojoj klasi.

U ponudi će biti tri različite snage motora: 100, 125 i 155 KS. Sve verzije biće uparene sa šestostepenim manuelnim menjačem, a pogon će se vršiti preko prednjih točkova.

Paleta modela obuhvataće bogat izbor različitih tipova karoserija i dva različita međuosovinska rastojanja (SWB i LWB – kratko i dugo), zahvaljujući čemu će se, po potrebi, moći da obezbedi izuzetno velika zapremina prostora za prevoz prtljaga odnosno robe.

Ford će kasnije tokom 2012. godine predstaviti i Transit modele sa većom nosivošću i većom visinom prtljažnog prostora. Ovi modeli prodavaće se na svim svetskim tržištima, uključujući i Severnu Ameriku, a biće takođe opremljeni i pogonom na zadnje točkove.

“Godina 2012. je veoma važna za Ford, s obzirom na to da počinjemo sa predstavljanjem potpuno nove linije komercijalnih vozila”, kaže Odel. “Naša komercijalna vozila su lideri na tržištu i postigla su izuzetnu reputaciju vrednosti i izdržljivosti, a naša nova paleta modela treba da te kvalitete podigne na još viši nivo.”

 

Scrappage news

Welcome to Scrappage news. Here you’ll find regular updates on the Scrappage Scheme, and stories that have arisen from it. 

 

 

 

Bookmark & Share